Οι νέοι γονείς μπορούν να περάσουν πολύ χρόνο ατενίζοντας τα όμορφα μάτια του μωρού τους και απορώντας για το αν το χρώμα τους θα παραμείνει το ίδιο ή θα αλλάξει. Έτσι, βρήκαμε την απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις για το χρώμα των ματιών του μωρού σας.

Θα αλλάξει το χρώμα των ματιών του μωρού μου;

 

Θα μπορούσε! Τα περισσότερα μωρά με ανοιχτόχρωμο δέρμα γεννιούνται με μπλε ή γκρίζα μάτια. Μερικά παραμένουν μπλε ή γκρι ενώ άλλα σταδιακά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου σε πράσινο, μελί ή καφέ. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα, μωρά με πιο σκούρο δέρμα γεννιούνται με πιο σκούρα μάτια που παραμένουν ίδια.

Τι καθορίζει το χρώμα των ματιών ενός μωρού;

 

Το χρωματιστό μέρος του ματιού, η ίριδα, περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται μελανίνη – την ίδια πρωτεΐνη που επηρεάζει το χρώμα του δέρματος. Η μελανίνη προέρχεται από εξειδικευμένα κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, τα μελανοκύτταρα αποκρίνονται στο φως, παράγοντας μελανίνη. Όσο περισσότερα μελανοκύτταρα δουλεύουν, τόσο πιο σκούρα γίνονται τα μάτια.

Αξίζει να ξέρετε ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει  ίριδα με μπλε ή πράσινο χρώμα. Ο καθένας έχει μελανίνη στο πίσω στρώμα της ίριδας. Τα άτομα με καστανά μάτια έχουν επίσης κάποια μελανίνη στο μπροστινό στρώμα της ίριδας. Αυτή η μελανίνη απορροφά περισσότερο φως και κάνει την ίριδα να φαίνεται καφέ. Τα άτομα με μπλε, γκρι ή πράσινα μάτια έχουν λίγη έως καθόλου μελανίνη στο μπροστινό στρώμα της ίριδας. Τα μελί μάτια (ένας συνδυασμός πράσινου και καφέ) έχουν μια μικρή ποσότητα μελανίνης στο μπροστινό στρώμα της ίριδας.

Εξέλιξη του χρώματος των ματιών του μωρού

 

Το χρώμα των ματιών αρχίζει να αλλάζει μετά τους πρώτους έξι μήνες του μωρού. Από τους 9 έως 12 μήνες, για την πλειονότητα των μωρών αυτό το χρώμα είναι το τελικό. Ωστόσο, σε μια μειονότητα παιδιών, το χρώμα των ματιών μπορεί να συνεχίσει να γίνεται πιο σκούρο μέχρι την ηλικία των πέντε ή έξι ετών. Καθώς η μελανίνη προστίθεται στην ίριδα, το χρώμα αλλάζει από μπλε ή γκρι σε πράσινο ή μελί και στη συνέχεια σε καφέ. Το πού καταλήγει το χρώμα έχει να κάνει με τα γονίδια του παιδιού. Η διαδικασία με την οποία τα μάτια γίνονται πιο σκούρα είναι βαθμιαία και επηρεάζει ολόκληρη την ίριδα.

Θα παραμείνουν μπλε τα μάτια του μωρού μου;

 

Δεν μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα, αλλά εάν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε και οι δύο μπλε μάτια, το μωρό σας είναι πιθανότερο να έχει και εκείνο μπλε μάτια. Οι παππούδες και γιαγιάδες που έχουν επίσης μπλε μάτια αυξάνουν τις πιθανότητες ενός μωρού να έχει μπλε μάτια.

Υπάρχει τρόπος να προβλέψω το χρώμα των ματιών του μωρού μου;

 

Όχι πραγματικά. Δύο γονείς με καστανά μάτια είναι πιθανό να κάνουν ένα παιδί με καστανά μάτια, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν ένα παιδί με μπλε, πράσινα ή μελί μάτια, ανάλογα με τον συνδυασμό γονιδίων από κάθε γονέα. Δύο γονείς με μπλε ή πράσινα μάτια είναι πιθανό να έχουν ένα παιδί με μπλε ή πράσινα μάτια (ή γαλανοπράσινα), αλλά είναι πιθανό να κάνουν ένα παιδί με καφέ ή μπλε μάτια. Εάν ο ένας γονέας έχει πιο σκούρα μάτια και ο άλλος έχει πιο ανοιχτά μάτια, είναι λίγο πιο πιθανό να κάνουν παιδί με πιο σκούρα μάτια.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα χρώματα ματιών;

 

Περίπου το 79 τοις εκατό του κόσμου έχει καστανά μάτια, ένα άλλο 8% περίπου έχει μπλε μάτια και το 5% του κόσμου έχει μελί μάτια. Οι άνθρωποι με πράσινα μάτια αποτελούν μόνο το 2% του πληθυσμού.

 

Να θυμάστε ότι…

 

Το μωρό σας αλλάζει πολύ κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του και σε μερικά μωρά αλλάζει επίσης το χρώμα των ματιών τους. Είτε αλλάξει το χρώμα των ματιών του μικρού σας είτε όχι, σίγουρα η ευγνωμοσύνη που νιώθετε όταν τα κοιτάζετε θα μείνει ίδια.