Το μπουσούλημα μπορεί να αποτελέσει μια πολύπλοκη διαδικασία που οι περισσότεροι γονείς υποθέτουν ότι μάλλον συμβαίνει φυσικά. Περιλαμβάνει ποικίλες τεχνικές, όπως ο έλεγχος των συντονισμένων κινήσεων μεταξύ των χεριών και των ποδιών ενώ ταυτόχρονα το μωρό θα πρέπει να ελέγξει και το βάρος του. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας θα πρέπει να ελέγχει τους μυς, την δύναμη όπως και το συντονισμό του για να καταφέρει να μπουσουλήσει. Πριν το μωρό σας τελειοποιήσει αυτήν την ικανότητα, θα χρειαστεί τόσο την βοήθειά σας όσο και την ενθάρρυνσή σας, καθώς μπορεί να αποτύχει κάμποσες φορές πριν τελικά τα καταφέρει. Για να το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει, μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής:

Κάντε ένα διάλειμμα

Πράγματι, το μωρό σας προσπαθεί σκληρά για να μάθει να συντονίζει τα χέρια και τα πόδια του. Για αυτό είναι σημαντικό όταν βλέπετε ότι έχει κουραστεί ή απογοητευτεί από την προσπάθεια, να του αποσπάτε την προσοχή με ένα παιχνίδι, προκειμένου να κάνει ένα μικρό διάλειμμα. Πιθανότατα, αυτό το διάλειμμα να λειτουργήσει ευεργετικά, καθώς όχι μόνο θα ξεκουραστεί αλλά θα καταφέρει και να ενισχύσει το ηθικό του.

«Δελεάστε» το

Δοκιμάστε να «δελεάσετε» το μικρό σας, τοποθετώντας ενδιαφέροντα ή πολύχρωμα παιχνίδια μπροστά του και σε σημείο που θα πρέπει να μπουσουλήσει για να τα πιάσει. Ακόμα και αν έχει απογοητευθεί από τις προηγούμενες προσπάθειες, σίγουρα θα θέλει να προσπαθήσει ξανά για να το πάρει. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το αγαπημένο του παιχνίδι ακριβώς μπροστά του αλλά λίγο πιο μακριά προκειμένου να χρειαστεί να μπουσουλήσει για να το πάρει ή και να σταθείτε απέναντί του σε κοντινή απόσταση και να το ενθαρρύνετε να σας αγγίξει.

Γίνετε… παράδειγμα

Το μικρό σας μπορεί να αναρωτιέται γιατί πρέπει να μπουσουλήσει ενώ βλέπει τα υπόλοιπα μέρη της οικογένειας να περπατούν κανονικά. Για αυτό θα ήταν καλό να μπουσουλήσετε και εσείς μαζί του, καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να το κάνει και το ίδιο, κατόπιν… μίμησης. Μπορείτε επίσης, να καλέσετε και τα αδέρφια του να συμμετάσχουν και να αποτελέσει μια πανέμορφη οικογενειακή ανάμνηση, που θα σας συνοδεύει για πάντα.

Δώστε του ώθηση

Το μικρό σας μπορεί να είναι απογοητευμένο γιατί κάνει κινήσεις προς τα πίσω αντί να κάνει κινήσεις προς τα εμπρός. Για να το διευκολύνετε στην κίνησή του, δοκιμάστε να πιέσετε ελαφρά τα ποδαράκια του προς τα μπροστά για να το βοηθήσετε με την αίσθηση της κατεύθυνσης. Ταυτόχρονα, με αυτήν την κίνηση θα το αποτρέψετε από το να κάνει κινήσεις προς τα πίσω, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες αυτή την φορά να το κάνει σωστά.

Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη

Οι περισσότεροι άνθρωποι «λατρεύουν» τους καθρέφτες, πράγμα που ισχύει και για τα μωρά. Αφήστε το μωρό σας μακρυά από ένα καθρέφτη και αφήστε το να εστιάσει στον εαυτό του. Μόλις η μορφή του στον καθρέφτη προσελκύσει την προσοχή του, θα δείτε ότι θα προσπαθήσει να μπουσουλήσει προς αυτό που βλέπει. Χρησιμοποιείστε αυτήν την τεχνική όταν το μωρό σας γίνεται ανυπόμονο ή ανήσυχο. Θέλοντας να πλησιάσει το «άλλο» μωρό, τελικά θα μπουσουλήσει.