Η καλή επικοινωνία με το παιδί είναι ζήτημα κομβικής σημασίας, αφού αφενός ενισχύει την σύνδεσή σας με το παιδί ενώ αφετέρου μπορείτε να το προστατεύσετε και να του δώσετε πολύτιμες συμβουλές, αναφορικά με ποικίλα ζητήματα, από το πώς να επιλέξει τους σωστούς και πραγματικούς φίλους μέχρι και πώς να επωφεληθεί από την ασφαλή του πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το να γνωρίζετε λεπτομέρειες αναφορικά με προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει, τους φόβους ή τις ανησυχίες του ήδη από την προσχολική ηλικία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού, αφού με την συμβολή σας έχει την σωστή καθοδήγηση για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθεί στον έξω κόσμο. Όπως σε πολλές περιπτώσεις έτσι και σε αυτήν, η γνώση είναι δύναμη και γνωρίζοντας τους τρόπους για να ενθαρρύνετε το παιδί να σας ανοιχθεί, μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την σχέση σας με το παιδί.

*Μιλήστε στο «ενδιάμεσο»

Δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να μιλήσετε ούτε απαιτείται συγκεκριμένο μέρος για την επικοινωνία σας. Αντίθετα, δοκιμάστε να του πιάσετε την συζήτηση ενδιάμεσα από τις δραστηριότητές του, όπως όταν το παίρνετε από το σχολείο ή πριν το πάτε στην προπόνησή του. Οι χρόνοι που σχετίζονται με τις ενδιάμεσες δραστηριότητες, αποτελούν χρόνους χαλάρωσης τόσο για εσάς όσο και για εκείνο, γεγονός που σηματοδοτεί την μεγαλύτερη πιθανότητα να σας ανοιχθεί και να σας μιλήσει για την καθημερινότητά του.

*Συζήτηση βάσει… τύπου

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε το τύπο «επικοινωνίας» του παιδιού, καθώς ένα παιδάκι μπορεί να μην θέλει να μιλήσει μόλις ξυπνήσει ή και να μην αντέχει τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Το κλειδί για να διατηρήσετε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς είναι να γνωρίζετε και να προσαρμόζεστε στους φυσικούς χρόνους και τους τρόπους ομιλίας του παιδιού. Αφήστε το να σας μιλήσει όταν θέλει και με τον τρόπο που θέλει, καθώς τότε θα είναι που θα χαλαρώσει περισσότερο και θα ενισχύσετε την σύνδεσή σας.

*Ισορροπία στις απαντήσεις σας

Απαντήστε στο παιδί σας, εκφράζοντας τα πραγματικά σας συναισθήματα, χωρίς όμως να αντιδράτε υπερβολικά. Από την άλλη θα ήταν καλό να μην αντιδράτε μόνο ως «θεραπευτής» του, καθώς ο ορισμός των συναισθημάτων και το συγκαταβατικό κούνημα του κεφαλιού, μπορεί να στέλνουν «μηνύματα» που να μπερδεύουν το παιδί. Είναι πολύ καλύτερο όταν σας μιλά, να ανταποκρίνεστε σαν πραγματικό άτομο, εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Η βαθύτερη σύνδεση και επικοινωνία με το παιδί εξάλλου απαιτεί γνησιότητα.

*Δώστε προσοχή στην λεπτομέρεια

Σε αυτήν την περίπτωση, οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές και θα ήταν καλό να εστιάσετε σε αυτές. Ενδεχομένως το παιδί να σας αποκαλύπτει κάποιο φόβο ή ανησυχία του, δίχως να τα ονοματίζει για αυτό και οι απλές επιφανειακές λεπτομέρειες είναι σημαντικές. Αυτό που φαίνεται σε εσάς ασήμαντο, μπορεί στην πραγματικότητα να σας «καθοδηγήσει» σε κάτι πολύ πιο σημαντικό και πιθανότατα σε κάτι που πραγματικά συμβαίνει.