Σε έναν κόσμο με εύκολη πρόσβαση σε αμέτρητες λιχουδιές που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να αγαπηθούν από τους γευστικούς μας κάλυκες, η υγιεινή διατροφή φαντάζει πιο δύσκολη από ποτέ. Κι ενώ εμείς ως ενήλικες γνωρίζουμε ότι πρέπει να προτιμούμε τις θρεπτικές τροφές αντί των υψηλά επεξεργασμένων, τα μικρά μας πολλές φορές μας δίνουν την εντύπωση ότι θα ήθελαν να τρέφονται αποκλειστικά με παγωτά και πατατάκια. Κάπως έτσι καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε τι κάνουμε λάθος και πώς θα καταφέρουμε να τους μάθουμε τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής για την ανάπτυξή τους και τη διατήρηση της συνολικής υγείας τους.

Αν νιώθετε μια ταύτιση με τα παραπάνω, ακολουθήστε τις συμβουλές μας ώστε να βοηθήσετε το παιδί να κάνει πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές.

 

 

*Μην απαγορεύετε τροφές

 

Οι αυστηρές απαγορεύσεις σε καμία περίπτωση δεν είναι ο τρόπος να καλλιεργήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες στο παιδί. Μάλιστα, θα μπορούσαν να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, αφού συχνά πυροδοτούν αντιδράσεις.

*Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό ως επιβράβευση

 

Μπορεί οι γονείς μας να μας έδιναν γλυκό ως επιβράβευση που φάγαμε όλο μας το μπρόκολο ή επειδή φέραμε καλούς βαθμούς στον έλεγχο, όμως στην πραγματικότητα έτσι χτίζουμε μια λάθος σχέση με το φαγητό. Βρείτε άλλους τρόπους να επιβραβεύετε το παιδί, για παράδειγμα πηγαίνοντας μια βόλτα ή βλέποντας μαζί την αγαπημένη του ταινία.

*Εστιάστε στα θετικά

 

Αντί να λέτε στο παιδί τι δεν πρέπει να τρώει, εστιάστε σε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη που προσφέρουν οι υγιεινές τροφές στον οργανισμό του. Για παράδειγμα πείτε του ότι «αυτό δίνει στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσει να μεγαλώνει». Εξηγήστε του ότι ορισμένες τροφές είναι πιο θρεπτικές από άλλες και ότι το βοηθούν να έχει ενέργεια ώστε να τρέχει πιο γρήγορα, να σκέφτεται καλύτερα και να μην αρρωσταίνει.

*Δώστε το καλό παράδειγμα

 

Είναι γνωστό ότι λειτουργούμε ως πρότυπα για τα παιδιά μας και η διατροφή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε να περιμένετε να περιορίσει το μικρό σας τα γλυκά, αν σας βλέπει κάθε μέρα να τρώτε παγωτά ή μπισκότα.

*Μη διαχωρίζετε τις τροφές σε «καλές» και «κακές»

Σίγουρα υπάρχουν τροφές που είναι σούπερ θρεπτικές και άλλες που δε μας προσφέρουν τίποτα παραπάνω από κενές θερμίδες, όμως διαχωρίζοντας τις τροφές σε «καλές» και «κακές», το μόνο που θα καταφέρετε είναι να πείσετε το παιδί ότι προτιμά τις δεύτερες.

*Ξεφορτωθείτε τις ανθυγιεινές τροφές

 

Από μια ηλικία και μετά, το παιδί δεν πρόκειται να ζητήσει την άδειά σας για να ανοίξει το ντουλάπι της κουζίνας και να πάρει τη σακούλα με τα πατατάκια. Αποφεύγετε να αγοράζετε ανθυγιεινές τροφές κάθε φορά που πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και περιορίστε τις σε ξεχωριστές περιστάσεις.

*Μαγειρέψτε μαζί

 

Συμπεριλαμβάνοντας το παιδί στη διαδικασία του μαγειρέματος και παίρνοντάς το μαζί σας για τα ψώνια της εβδομάδας, θα το βοηθήσετε να καλλιεργήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να αντιληφθεί καλύτερα τι περιέχει το φαγητό του.