Την επόμενη φορά που θα περάσετε από το ακατάστατο υπνοδωμάτιο του παιδιού σας, αντισταθείτε στην επιθυμία σας να ζητήσετε από το παιδί να τακτοποιήσει. Φυσικά δε μιλάμε για τις περιπτώσεις που μπορεί να τίθεται πρόβλημα υγείας ή ασφάλειας, αλλά για το κλασικά ατακτοποίητο δωμάτιο των μικρών μας που θα θέλαμε να είναι λίγο πιο συγυρισμένο.

Σας δίνουμε τρεις λόγους να σταματήσετε να πιέζετε το παιδί να βάλει σε τάξη τον χώρο του

 

 

1. Πρέπει να διαλέγετε τις μάχες σας

 

Σκεφτείτε αν ο «αγώνας» για ένα τακτοποιημένο υπνοδωμάτιο είναι μια μάχη που προτιμάτε να μη δώσετε προκειμένου να εξοικονομήσετε δυνάμεις για κάτι άλλο που επείγει περισσότερο, όπως το διάβασμα για τις εξετάσεις. Σίγουρα, ένας βρόμικος χώρος μπορεί να είναι έως και επικίνδυνος για το παιδί, αλλά αν μιλάμε για απλή ακαταστασία, δεν είναι και κάτι τρομερό.

2. Μπορεί να έχετε υψηλές απαιτήσεις

 

Πιστέψτε μας, σας καταλαβαίνουμε: θέλετε κάθε αντικείμενο να έχει τη θέση του και το σπίτι σας να μη μοιάζει με αποθήκη. Έχετε σκεφτεί όμως ότι η ανάγκη σας να έχει το παιδί τακτοποιημένο δωμάτιο αφορά περισσότερο εσάς και λιγότερο εκείνο; Με λίγα λόγια, στην πραγματικότητα μπορεί να μη σας νοιάζει τόσο το να περνάει το παιδί τον χρόνο του σε ένα τακτοποιημένο δωμάτιο, αλλά κυρίως να σας απασχολεί το γεγονός ότι δεν μπορείτε να βλέπετε όλη αυτή την ακαταστασία.

3. Τα παιδιά αξίζουν τον δικό τους χώρο

 

Ίσως ένας ακατάστατος χώρος δεν είναι κάτι τόσο τρομερό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι το καταφύγιο των παιδιών. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συμφωνήσετε σε ορισμένους βασικούς κανόνες – όπως το να βάζει τα άπλυτα ρούχα στο πλυντήριο αντί να τα πετάει στο πάτωμα και να φέρνει στην κουζίνα τις άδειες συσκευασίες φαγητών – και στη συνέχεια να αφήσετε το παιδί σας έχει τον χώρο του όπως εκείνο νομίζει.