Ο ύπνος του νεογέννητου είναι πολύ διαφορετικός από τους τρόπους που κοιμούνται τα μεγαλύτερα μωρά και το συχνό του ξύπνημα κατά την διάρκεια της νύχτας, μπορεί να εξυπηρετεί έναν πολύ σημαντικό σκοπό. Οι συχνές διακοπές του ύπνου του νεογέννητου αποτελούν μια βασική ικανότητα επιβίωσης. Τα νεογέννητα ξυπνούν καθώς έχουν ανάγκη από τροφή κι επομένως αποτελούν μέρος της υγιούς ανάπτυξής τους.

Βαθύς VS ενεργός ύπνος

Η επιστήμη έχει διαπιστώσει ότι τα νεογέννητα και οι νέοι γονείς έχουν στην πραγματικότητα διαφορετικά μοτίβα ύπνου. Ως ενήλικες, τα στάδια του ύπνου σας μπορεί να διακριθούν σε δύο απλές κατηγορίες, τον βαθύ και τον ενεργό ύπνο. Ο βαθύς ύπνος αποτελεί τις χαρακτηριστικές ώρες όπου κοιμάστε δίχως να μετακινήστε ή δίχως να ονειρεύεστε. Κατά την διάρκεια του ενεργού ύπνου, μπορεί να δείτε όνειρα, να γυρίσετε πλευρές ή και να μετακινηθείτε. Στην περίπτωση αυτή, εξακολουθείτε να κοιμάστε με την διαφορά ότι ο εγκέφαλός σας διατηρεί ένα μέρος της δραστηριότητάς του. Όσο εσείς περνάτε το σημαντικότερο μέρος στον βαθύ ύπνο, το μωρό σας κινείται ανάμεσα στο βαθύ και τον ενεργό πολλές φορές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διακύμανση αυτή φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Χαρακτηριστικά του ύπνου του νεογέννητου

Τα νεογέννητα εμφανίζουν αρκετές διαφορές στον τρόπο που κοιμούνται συγκριτικά με τα υπόλοιπα μωράκια μεγαλύτερης ηλικίας. Τα χαρακτηριστικά του ύπνου τους περιλαμβάνουν:

  •  Τα νεογέννητα από την ημέρα που θα γεννηθούν έως και τον δεύτερο μήνα, τείνουν να κοιμούνται 14 ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο ενώ οι περίοδοι που ξυπνούν κατά μέσο όρο είναι μεταξύ 1 και 3 ωρών.
  • Ο ύπνος των νεογέννητων τείνει να είναι ακανόνιστος και να μην ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο ή πρόγραμμα.
  • Ακόμα και όταν το νεογέννητο κοιμάται, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια δραστηριότητα, όπως συσπάσεις, χαμόγελα ή γενικά ανήσυχη συμπεριφορά.

Πώς θα το βοηθήσετε να κοιμηθεί

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα βρέφη, δεν συνιστάται στην περίπτωση του νεογέννητου ένα πρόγραμμα που θα το προετοιμάσει για τον ύπνο του. Τα νεογέννητα δεν έχουν κάποιο μοτίβο, θα σας δείξει όμως ότι νυστάζει με το «δικό» του τρόπο. Τα κοινά σημάδια υπνηλίας στα νεογέννητα περιλαμβάνουν:

  • Τρίψιμο των ματιών.
  • Χασμουρητό.
  • Ανησυχία.

Όταν δείτε τα σημάδια αυτά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αφήσετε το μωρό σας να κοιμηθεί, καθώς μπορεί να τα βοηθήσετε έτσι να κοιμηθούν νωρίτερα. Επιπλέον, ένα μωρό που έχει μάθει να χαλαρώνει εύκολα και να κοιμάται «σχεδόν» μόνο του, ακόμα και αν ξυπνήσει τη νύχτα, θα κοιμηθεί και πάλι μόνο του, εφόσον ικανοποιηθούν οι βασικές του ανάγκες.