Προτού κρατήσει για πρώτη φορά στην αγκαλιά του το μωρό, ο άντρας προσπαθεί να συνειδητοποιήσει ότι θα γίνει πατέρας και να προετοιμαστεί για τον νέο του ρόλο. Μόλις το παιδί γεννηθεί, τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν είναι ποικίλα: ευτυχία, ενθουσιασμός, ευγνωμοσύνη, άγχος, φόβος… Η αλήθεια είναι ότι ενώ τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει πλήρως έναν άντρα για το θαύμα της πατρότητας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να γνωρίζει προτού αντικρύσει για πρώτη φορά το μικρό του.

 

*Ο ρόλος του στο μεγάλωμα του παιδιού δεν είναι επικουρικός

 

Μπορεί εκ των πραγμάτων η γυναίκα να είναι εκείνη που αναλαμβάνει τις περισσότερες ευθύνες (εμείς είμαστε άλλωστε που φέρνουμε στον κόσμο τη νέα ζωή), ωστόσο ο ρόλος του μπαμπά δεν περιορίζεται μόνο στα καθήκοντα… βοηθού. Ένας άντρας μπορεί να είναι εκείνος που θα μαγειρεύει το φαγητό για την οικογένειά του, να διαβάζει αργότερα το παιδί για το σχολείο και να το πηγαινοφέρνει στις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Φυσικά, κάθε άντρας (όπως και κάθε άνθρωπος) είναι διαφορετικός και μπορεί να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει διαφορετικά πράγματα στην οικογένειά του και το παιδί του, όμως σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να βλέπει τον ρόλο του ως επικουρικό.

*Τον πρώτο καιρό η σύντροφός του θα χρειαστεί  τη βοήθειά του περισσότερο από ποτέ

 

Από την πρώτη ημέρα που θα έρθει το βρέφος στο σπίτι μέχρι και να ολοκληρώσει η μαμά τον θηλασμό, ο νέος μπαμπάς θα πρέπει να προσφέρει απεριόριστη ψυχολογική υποστήριξη στη σύντροφό του, καθώς αυτή είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για τη γυναίκα. Πέραν της απέραντης ψυχολογικής υποστήριξης, η νέα μαμά θα έχει ανάγκη και από έμπρακτη βοήθεια. Έτσι, ο μπαμπάς καλό θα ήταν να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού αυτήν την περίοδο και να αναλάβει την προετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων. Δεν χρειάζεται να αφιερώνει πολλές ώρες σε όλα αυτά, απλά το συγύρισμα του σπιτιού και μερικά υγιεινά, γρήγορα γεύματα θα κάνουν τη διαφορά και σίγουρα θα εκτιμηθούν από τη σύντροφό του.

*Θα νιώσει δέος για το γυναικείο σώμα και τη σύντροφό του

 

Η γέννηση μιας ανθρώπινης ζωής αποκαλύπτει το μεγαλείο της φύσης και δύσκολα μπορεί να αφήσει κάποιον ασυγκίνητο, πόσο μάλλον τον πατέρα του παιδιού. Ο νέος μπαμπάς θα νιώσει δέος μπροστά στο θαύμα της γέννησης και στο τι είναι ικανό να κάνει το γυναικείο σώμα. Φυσικά, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει και να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο τη σύντροφό του που δημιούργησε μια νέα ζωή.

*Θα αλλάξουν οι προτεραιότητές του

 

Το νέο μέλος της οικογένειας θα αλλάξει ριζικά τη ζωή των γονιών του τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Ένας άντρας αφού γίνει πατέρας θέτει νέους στόχους στη ζωή του και ορίζει την οικογένειά του ως την απόλυτη προτεραιότητά του.