Στα παιδιά δεν αρέσει καθόλου να ακούν όχι και θα επιστρατεύσουν κάθε μέσο προκειμένου να σας μεταπείσουν. Άλλες φορές θα σας παρακαλέσουν μέχρι να ενδώσετε, άλλες θα κλάψουν ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που θα φωνάξουν προκειμένου να πάρουν αυτό που θέλουν. Μπορεί ως επί το πλείστον να μην θέλετε να του χαλάτε χατίρι, ωστόσο είναι σημαντικό να θέσετε από νωρίς όρια και να φροντίσετε ώστε να μην τα ξεπερνά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε αρχικά να το προστατεύσετε από φυσικούς κινδύνους ενώ μεγαλώνοντας θα γνωρίζει πώς να προστατέψει το ίδιο τον εαυτό του. Παράλληλα θα μάθει να βάζει τα δικά του όρια αλλά και να σέβεται τα όρια των υπόλοιπων. Μερικές φορές που θα ήταν καλό να πείτε «όχι» στο παιδί είναι οι εξής:

1. Όταν οι ενέργειές του μπορεί να γίνουν επιβλαβείς

Όταν οι ενέργειες του παιδιού μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στους άλλους ή τον εαυτό του, σε σωματικό, ψυχικό ή συναισθηματικό επίπεδο, θα πρέπει να του πείτε «όχι» και να το αποτρέψετε από το να εκδηλώσει ξανά μια τέτοια συμπεριφορά. Δοκιμάστε να του μιλήσετε ψύχραιμα και σε ήπιους τόνους για να καταλάβει πώς πρέπει να διαχειρίζεται καταστάσεις που το αναστατώνουν, δίχως να βγαίνει εκτός ορίων.

2. Όταν μπορεί να κάνει κάτι μόνο του

Είναι λογικό να θέλετε να φροντίζετε το παιδί, είναι όμως σημαντικό να μην το «κακομάθετε». Το γεγονός ότι θέλετε να βρίσκεστε στο πλάι του δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε τα πάντα για εκείνο. Αντ’αυτού εξηγήστε του και δώστε του τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να καταφέρει να κάνει πράγματα μόνο του, όπως το να ολοκληρώνει το διάβασμά του. Βοηθήστε το όταν ζητήσει την βοήθειά σας, αρνηθείτε όμως να το κάνετε εσείς οι ίδιοι.

3. Όταν αποφασίζει αυτόνομα

Όλα τα παιδιά θα ενθουσιαστούν μπροστά σε μια ενδεχόμενη επίσκεψη του αγαπημένου τους φίλου, με αποτέλεσμα να δεχθούν δίχως να σκεφτούν να σας ρωτήσουν. Λατρεύουν το συναίσθημα της περιπέτειας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να αποφασίζουν αυτόνομα, δίχως την δική σας έγκριση. Δοκιμάστε να εξηγήσετε στο παιδί γιατί είναι σημαντικό να σας ενημερώνει για τα πλάνα του ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να το επιχειρήσει ξανά.

4. Όταν υπερβαίνει τους κανόνες

Είναι σημαντικό να θέσετε μαζί με το παιδί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθεί ώστε να ενισχύσει, με την πάροδο του χρόνου τον αυτοέλεγχό του και να μην υπερβαίνει τα όρια. Εάν δοκιμάσει να υπερβεί τους κανόνες που έχετε θέσει, υπενθυμίστε του ψύχραιμα όλα όσα έχετε συμφωνήσει όπως και τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο του υπενθυμίζετε τους κανόνες αλλά του δηλώνετε ρητά ποια συμπεριφορά είναι επιθυμητή και ποια όχι ώστε να μην μπερδευτεί