Το δέρμα πρέπει να έχει κάποια λιπαρότητα στην επιφάνειά του, ωστόσο το πρόβλημα προκύπτει όταν η περίσσεια λιπαρότητας οδηγεί σε ακμή, λιπαρότητα και ένα εξαιρετικά ασταθές μακιγιάζ. Αν ταυτίζεστε με τα παραπάνω, μάθετε τους παράγοντες που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση.

Κληρονομικότητα

 

Το λιπαρό δέρμα συχνά είναι θέμα γονιδίων. Αν οι γονείς σας έχουν λιπαρό δέρμα, πιθανότατα το έχετε κληρονομήσει από αυτούς, αφού οι σμηγματογόνοι σας αδένες σας έχουν την τάση να εκκρίνουν περισσότερο σμήγμα. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε, αφού συνήθως το λιπαρό δέρμα «σπάει» πιο δύσκολα. Επομένως, μπορεί να εμφανίζετε πιο συχνά σπυράκια, αλλά θα κάνετε ρυτίδες πιο δύσκολα.

Άγχος

 

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όταν διανύετε περιόδους έντονου άγχους, το δέρμα σας τείνει να γίνεται πιο λιπαρό, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας. Η λύση δεν είναι άλλη από το να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.

Λάθος ρουτίνα περιποίησης

 

Πολλές γυναίκες με λιπαρό δέρμα χρησιμοποιούν προϊόντα περιποίησης που απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, νομίζοντας ότι έτσι θα καταπολεμήσουν τη λιπαρότητα ή δεν εφαρμόζουν ενυδατική κρέμα, αφού θεωρούν ότι μόνο κακό μπορεί να κάνει στο ήδη λιπαρό δέρμα τους. Έτσι όμως το δέρμα αφυδατώνεται και καταλήγει να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αυξημένη ακμή. Πρόκειται δηλαδή για έναν φαύλο κύκλο.

Ανθυγιεινή διατροφή

 

Η διατροφή μας επηρεάζει τα πάντα, από το βάρος μας μέχρι το δέρμα μας. Έτσι, μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη λιπαρότητα της επιδερμίδας. Φροντίστε, λοιπόν, να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, να πίνετε άφθονο νερό και να αποφεύγετε τη ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές.

Υγρασία

 

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να κάνει το δέρμα σας υγρό λιπαρό, επομένως βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σωστά και προσεκτικά το πρόσωπό σας. Συγκεκριμένα, τις ημέρες με αυξημένη υγρασία καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πλούσιο τζελ καθαρισμού προσώπου, που εξυγιαίνει την επιδερμίδα σας.