Ακολουθούν τα σημαντικότερα οφέλη του κουρκουμά.

1. Φαρμακευτικές ιδιότητες

Συγκεκριμένα περιέχει την κουρκουμίνη, μια ουσία με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

 

2. Αντιφλεγμονώδες

Η χρόνια φλεγμονή συμβάλλει σε πολλές κοινές δυτικές ασθένειες. Η κουρκουμίνη μπορεί να καταστείλει την λειτουργία πολλών μορίων που είναι γνωστό ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη φλεγμονή.

 

3. Αντιοξειδωτική δράση

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες από μόνη της, αλλά επίσης διεγείρει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του σώματός σας.

 

4. Λιγότερες εγκεφαλικές παθήσεις

Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα της εγκεφαλικής ορμόνης BDNF, η οποία αυξάνει την ανάπτυξη νέων νευρώνων και καταπολεμάει διάφορες εκφυλιστικές διεργασίες στον εγκέφαλο.

 

5. Πρόληψη εμφάνισης καρδιοπαθειών

Η κουρκουμίνη έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορους παράγοντες που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στις καρδιακές παθήσεις. Βελτιώνει την λειτουργία του ενδοθηλίου και είναι ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και αντιοξειδωτικό.

 

6. Πρόληψη καρκίνου

Η κουρκουμίνη οδηγεί σε πολλές αλλαγές σε μοριακό επίπεδο που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και ίσως ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου.

 

7. Πρόληψη Αλτσχάιμερ

Η κουρκουμίνη μπορεί να διαπεράσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε διάφορες βελτιώσεις στην παθολογική διαδικασία της νόσου Alzheimer.

 

8. Κατά της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αρθρώσεων. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο αποτελεσματική από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

9. Αντικαταθλιπτική δράση

Μια μελέτη σε 60 άτομα με κατάθλιψη έδειξε ότι η κουρκουμίνη ήταν εξίσου αποτελεσματική με γνωστό αντικαταθλιπτικό φάρμακο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πάθησης.

 

10. Πρόληψη παθήσεων ηλικίας

Λόγω των πολλών θετικών της επιδράσεων στην υγεία, όπως η πιθανότητα πρόληψης των καρδιακών παθήσεων, του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου, η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλλει στην μακροζωία.

 

Πηγή: healthline.com