Στο πλαίσιο των ψηφιακών δραστηριοτήτων που το Ίδρυμα Γουλανδρή πρότεινε, σε καιρούς απρόσμενων, θλιβερών υγειονομικών συμβάντων –δραστηριότητες που αφορούσαν όλες τις κοινωνικές τάξεις και ηλικίες–, τα παιδιά, όπως είναι επόμενο, έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής και φροντίδας.

Μέσω αυτής της ανοιχτής αυτής πρόσκλησης έθεσαν σε εγρήγορση τη φαντασία τους, υπερβαίνοντας τη νωχελική αδράνεια του κατ’ οίκον περιορισμού και ζωγράφισαν, δίχως όρους και προϋποθέσεις, εντελώς ελεύθερα, θέματα που ενέπιπταν στην προσοχή τους.

Μαριάννα Δημοπούλου – Ο ιός που έχασε την κορώνα του!

Το αποτέλεσμα δικαίωσε κατά πολύ τις προσδοκίες όλων: 252 παιδιά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Όλες οι προτάσεις αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, διαμορφώνοντας έναν «χώρο» γεμάτο χρώματα και παιδική δημιουργία.

Κατερίνα Ντούλια – H πανσέληνος

Το εύρος της παιδικής φαντασίας, ο τρόπος της εικαστικής απόδοσης, τα μέσα με τα οποία εκφράστηκαν, η αισθητική τέρψη που προκάλεσαν, οδήγησαν στην οργάνωση μια έκθεσης με νόρμες και κριτήρια που επιβάλλονται οργανωτικά σε εκδηλώσεις μουσειακών αξιώσεων και με τις ανάλογες εκθεσιακές υποδομές. Έτσι το Ίδρυμα Γουλανδρή διαθέτει τον όροφο των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου, για την υποδοχή των μικρών ταλαντούχων καλλιτεχνών με τις οικογένειες και τους φίλους τους, για να τους συγχαρούμε και να τους ενθαρρύνουμε για περαιτέρω επιδόσεις. Η επίσκεψη σε αυτό το αφιέρωμα θα είναι μια διαδρομή στην παιδική φαντασία και μια εμπειρία κοινωνικής αποστασιοποίησης, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από την παιδική φαντασιακή πρόσληψη και δημιουργικότητα.

Αρσένιος Μιχαλόπουλος – Αυτοπροσωπογραφία

Αυτό που θα συγκρατήσουμε σε αυτήν την μοναδική έκθεση είναι το ένστικτο των παιδιών και η εύστοχη ματιά τους σε γεγονότα που όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, βιώσαμε μέσα στη δίνη της πανδημικής αγωνίας.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2020

Ελένη Υακίνθη Αρβανιτίδου – Απογευματινή απόλαυση

Ωράριο λειτουργίας

Ιούνιος – Ιούλιος: Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00

Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα, Τρίτη κλειστά

Αύγουστος – Σεπτέμβριος: Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 18:00

Πέμπτη & Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Δευτέρα κλειστά