Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν μπορεί ορισμένες φορές να ξεπερνούν τα όρια ή φεύγουν από τους κανόνες που έχετε θέσει, τεστάροντας την υπομονή σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε εκείνες τις στιγμές πως δεν το κάνουν επίτηδες και ότι χρειάζεται μεγάλη υπομονή, προκειμένου να τους εξηγήσετε πώς λειτουργούν τα πράγματα αλλά και πώς πρέπει να διαχειρίζονται διάφορες καταστάσεις ή συμβάντα. Καθώς εκείνα μεγαλώνουν γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να τους δείχνετε υπομονή.  Χωρίς την συμβολή της υπομονής στην καθημερινότητά σας, η ανατροφή των παιδιών μπορεί να γίνει απογοητευτική, εξαντλητική, να προκαλέσει σύγχυση ή ακόμα και περιττή θλίψη. Θα ήταν καλό να έχετε κατά νου ότι τα παιδιά περνούν πολλές φάσεις, τις οποίες μετά από λίγο ξεπερνούν. Για να αυξήσετε την υπομονή σας απέναντι στις… σκανταλιές τους μπορείτε να δοκιμάσετε:

*Μειώστε τις προσδοκίες σας

Κάθε νέος γονιός προσπαθεί να είναι τέλειος αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Αντίθετα το παιδί μεγαλώνοντας θα εκτιμήσει την ειλικρινή σας προσπάθεια, την ενεργητική σας παρουσία και όλα όσα του προσφέρατε σημαντικά. Το διαρκές κυνήγι της τελειότητας θα φέρει κόπωση και η υπομονή σας θα εξαντληθεί γρηγορότερα. Αντ’αυτού μπορείτε να δοκιμάσετε να θέτετε νέους μικρούς στόχους καθημερινά, όπως το να είστε δίπλα στο παιδί για οτιδήποτε σας χρειαστεί.

*Μην εστιάζετε στα μικρά

Με τις υποχρεώσεις να αυξάνονται μέρα την ημέρα είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να μην εστιάζετε σε μικρά πράγματα, που μπορεί να προκαλέσουν αρνητικό κλίμα δίχως λόγο. Αφήστε το μικρό σας να παίρνει μερικές αποφάσεις μόνο του και στηρίξτε το, καθώς έτσι ενισχύεται και την αυτοεκτίμησή του. Εμμείνετε σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του, την συναισθηματική, σωματική ή και ψυχική του υγεία.

*Μετρήστε πριν μιλήσετε

Οι στιγμές που μπορεί να θυμώσουμε καθημερινά είναι πολλές. Είναι ωστόσο, σημαντικό να μην δρούμε βάσει της οργής ή του εκνευρισμού που μπορεί να νιώθουμε την δεδομένη στιγμή, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μετανιώσουμε αυτό που θα πούμε ή θα κάνουμε. Αντ’αυτού δοκιμάστε να μετρήσετε μέχρι το δέκα, να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες και να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε πριν μιλήσετε με το παιδί. Αφού επανακτήσετε την ψυχραιμία σας θα σας είναι πιο εύκολο να του εξηγήσετε όλα όσα θέλετε.