Θεωρητικά, το καλοκαίρι δεν είναι η εποχή που τα παιδιά αρρωσταίνουν, στην πράξη όμως υπάρχουν αρκετά προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά σε ένα παιδί.

Πώς εκδηλώνεται;

Το παιδί παραπονιέται για δυνατό πόνο στο αφτί, μείωση της ακοής του και υπερβολική ευαισθησία στην αφή. Αν τα συμπτώματα αυτά εμφανίστηκαν μετά από μερικά μπάνια στη θάλασσα ή στην πισίνα, πρόκειται μάλλον για λοίμωξη στον έξω ακουστικό πόρο, γνωστή και ως εξωτερική ωτίτιδα ή «ωτίτιδα του κολυμβητή» («swimmer’s ear»). Συμβαίνει όταν το νερό μπαίνει στο αφτί κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, και παγιδεύεται δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για ανάπτυξη βακτηρίων.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Κρατήστε το παιδί μακριά από τη θάλασσα για 6-8 περίπου ημέρες και μην παραλείπετε μετά το μπάνιο ή το ντους να στεγνώνετε τα αφτιά του παιδιού τελείως εξωτερικά και μόνο με την πετσέτα, αποφεύγοντας τη χρήση βαμβακιού ή μπατονέτας (το ξυλάκι με το βαμβάκι).

Τι είναι καλό να θυμόμαστε

Μερικές απλές συμβουλές που περιορίζουν τους κινδύνους μιας εξωτερικής ωτίτιδας είναι: Να αποφεύγονται οι απότομες βουτιές. Επίσης, όταν το παιδί σας παραπονιέται για ενόχληση στο αφτί του, αντί να καταφεύγετε σε κλασικά σφάλματα και να ρίχνετε ωτικές σταγόνες, λάδι ή οινόπνευμα στο παιδικό αφτί που πονάει, καλύτερα να συμβουλεύεστε τον γιατρό. Τα αυτοσχέδια γιατροσόφια μπορεί να προκαλέσουν κακό σε ένα τόσο ευαίσθητο όργανο .