Σχεδόν όποιο παιδί και αν ρωτήσουμε ποια είναι η αγαπημένη του εποχή, θα μας απαντήσει «το καλοκαίρι». Το ίδιο ξένοιαστο μπορεί να γίνει και για τους γονείς, ακολουθώντας μερικές απλές – αλλά σημαντικές – συμβουλές. Από το… styling και τη σωστή ενυδάτωση, μέχρι τον κατάλληλο κλιματισμό του χώρου μας, κάθε λεπτομέρεια μετράει στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τα μικρά μας από τον καύσωνα.

Θερινά… απεριτίφ

Πρώτος θερινός κανόνας για μικρούς και μεγάλους, δεν μπορεί παρά να είναι η σωστή ενυδάτωση. Αν είστε περήφανοι γονείς ενός μικροσκοπικού νεογέννητου, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνει. Από τον έκτο μήνα και μέχρι να σβήσει το πρώτο του κεράκι, έρχεται και η πρώτη του… γνωριμία με το νερό, όμως το γάλα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή ενυδάτωσής του. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν ανάγκη και από μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ενώ αν δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα, μπορούμε να τους προσφέρουμε και αραιωμένους φυσικούς χυμούς ή γρανίτες από νερό και φρέσκα φρούτα. Και δεν χρειάζεται να περιοριστούμε στα ροφήματα: Τα ωμά λαχανικά και φρούτα είναι επίσης ικανά να τα κρατήσουν ενυδατωμένα.

Φτιάξτε το κλίμα

Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερα είναι τα παιδιά μας, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει η διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερά και ευχάριστα επίπεδα. Όπου ευχάριστα, εννοούμε δροσερά αλλά όχι παγωμένα, δηλαδή μεταξύ 23° και 27°. Δεν χρειάζεται να ελέγχετε κάθε τρεις και λίγο το θερμόμετρο για να είστε βέβαιοι ότι ο υδράργυρος διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα: Ορισμένα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες που κάνουν αυτή τη δουλειά εκ μέρους σας. Για παράδειγμα, το Carrier Crystal III , ενεργειακής κλάσης Α++ στην ψύξη και Α++++ στη θέρμανση, διαθέτει τη λειτουργία «Follow Me». Μέσω ενός αισθητήρα, ανιχνεύει και ρυθμίζει τη θερμοκρασία γύρω από το σημείο όπου έχουμε τοποθετήσει το τηλεχειριστήριό του. Παράλληλα, η λειτουργία «Wind Avoid Me», εξασφαλίζει ότι ο ψυχρός αέρας δεν «χτυπά» απ’ ευθείας τα μικρά μας.

Καιρός για σπίτι

Μέχρι να αποδράσουμε σε κάποια παραθαλάσσια περιοχή, συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι κάποιες μέρες θα είναι πιο ανώδυνες στο εσωτερικό του σπιτιού μας – τουλάχιστον μεταξύ 10:00 και 16:00, δηλαδή τις ώρες του έντονου καύσωνα. Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη… μεγάλη έξοδο, φροντίζουμε να περνάμε τουλάχιστον ένα τέταρτο κάθε ώρας στη σκιά, και ντύνουμε τα παιδιά μας με ανοιχτόχρωμα, φαρδιά ρούχα από υφάσματα που «αναπνέουν». Μερικές δροσερές κομπρέσες μπορούν να γίνουν επίσης πολύτιμοι σύμμαχοι των μικρών μας και να τα προστατεύσουν από τη θερμοπληξία.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ελληνικό καλοκαίρι απαιτεί κλιματιστικό, και όλοι έχουμε την ίδια αγωνία: Πόσο ασφαλής είναι η χρήση του για τα μικρά μας; Η αλήθεια είναι ότι ειδικά στην περίπτωση των παλιότερων μονάδων, το επίπεδο καθαρότητας του κλιματιζόμενου αέρα ενδέχεται να μην είναι υψηλό, ειδικά αν δεν έχουν γίνει τα service του όπως και όποτε πρέπει. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να αναβαθμίσετε το οικιακό σας air condition, βεβαιωθείτε ότι είναι εξοπλισμένο με φίλτρα υψηλής προστασίας από τους ρύπους.

Για παράδειγμα, το Carrier Crystal III, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε ενημερωμένα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών όπως ο Κωτσόβολος, διαθέτει προ-φίλτρο που συγκρατεί τα μεγαλύτερα σωματίδια της σκόνης προτού εισέλθουν στην κλιματιστική μονάδα, εξασφαλίζοντας αέρα υψηλής ποιότητας, χωρίς ακαθαρσίες και ρύπους. Στη συνέχεια, ο αέρας φιλτράρεται από το φίλτρο τριπλής δράσης: Το φίλτρο Negative Ion απελευθερώνει αρνητικά φορτισμένα ιόντα που ανανεώνουν την ατμόσφαιρα, το φίλτρο Cold Catalyst έχει αποσμητική δράση και βοηθά στην απομάκρυνση των πτητικών οργανικών ενώσεων, ενώ το φίλτρο Vitamin C ενισχύει την ενυδάτωση, εξασφαλίζοντας την προστασία του ευαίσθητού δέρματος των παιδιών – αλλά και του δικού μας, καθώς αποτρέπει την φωτογήρανση και τη δημιουργία ρυτίδων. Τέλος, η τεχνολογία αυτοκαθαρισμού «Active Clean» απομακρύνει τη σκόνη, τη μούχλα και τα λίπη και διατηρεί το εσωτερικό της συσκευής και τον αέρα που διέρχεται από αυτή καθαρό.

 

Αστικές βουτιές

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις διακοπές για να χαρούμε τα οικογενειακά παιχνίδια στο νερό. Αν έχετε τον απαραίτητο χώρο, προμηθευτείτε μια πλαστική πισίνα. Ξέρετε ήδη πολύ καλά ότι τα μικρά σας θα τη λατρέψουν – απλώς φροντίστε να τηρείτε αυστηρούς κανόνες υγιεινής κατά τη χρήση της. Διαφορετικά, μερικά νεροπίστολα αρκούν για να τα δροσίσουν, αλλά και να τα διασκεδάσουν για ολόκληρες ώρες.

Έχουμε πρόγραμμα

Χρησιμοποιήστε το δώρο της τεχνολογίας για να απλοποιήσετε τη ζωή σας: Πλέον, αρκετά κλιματιστικά προσφέρουν τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω WiFi, επιτρέποντάς μας να ενεργοποιούμε τη συσκευή πριν επιστρέψουμε στο σπίτι, για να το βρούμε δροσερό ή να την απενεργοποιήσουμε αν την έχουμε ξεχάσει ανοιχτή φεύγοντας από αυτό. Εναλλακτικά, μπορούμε να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοπρόγραμμα που θα φροντίζει ο χώρος μας να έχει πάντα τη σωστή θερμοκρασία για την άνεση των παιδιών μας ακριβώς τη στιγμή που το χρειαζόμαστε. Ορισμένα κλιματιστικά, όπως το Carrier Crystal III, διαθέτουν Wi-Fi stick εντός της συσκευασίας τους και δεν απαιτούν πρόσθετο εξοπλισμό για τη σύνδεση της συσκευής. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς, είναι να εγκαταστήσουμε στο κινητό μας τη δωρεάν εφαρμογή «Carrier Air Conditioner», για να μην βρεθούμε ποτέ ξανά αντιμέτωποι με θερμοκρασίες… βρασμού επιστρέφοντας στο σπίτι.

Μάθετε περισσότερα για το Carrier Crystal III που κυκλοφορεί σε 9.000 BTU, 12.000 BTU, 18.000 BTU και 24.000 BTU σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος ή στο kotsovolos.gr.