Το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Στην πραγματικότητα, παρέχει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό σας για τους πρώτους έξι μήνες ζωής. Αν και η σύνθεση του μητρικού γάλακτος ρυθμίζεται κατά κύριο λόγο από το σώμα σας, έρευνες έχουν δείξει ότι όσα καταναλώνετε μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στην περιεκτικότητα των συστατικών του. Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν τρόφιμα που είναι «εκτός ορίων». Αντ’αυτου, συνιστάται στις γυναίκες που θηλάζουν να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, επιλέγοντας τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας.

Τι θα ήταν καλό να αποφύγουμε

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που ίσως να θέλετε να περιορίσετε κατά τον θηλασμό. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καφεΐνη

Ο καφές, διάφορα αναψυκτικά, το τσάι αλλά και η σοκολάτα αποτελούν πηγές πρωτεΐνης. Όταν τα καταναλώνετε, μέρος της καφεΐνης μπορεί να καταλήξει, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, στο μητρικό σας γάλα. Τα μωρά δυσκολεύονται να σπάσουν και να διώξουν την καφεΐνη από τον οργανισμό τους. Ως αποτέλεσμα, μεγάλες ποσότητες καφεΐνης μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να συσσωρευτούν στο μωρό, προκαλώντας του ευερεθιστότητα και προβλήματα στον ύπνο.

  • Επεξεργασμένα τρόφιμα

Για να ικανοποιήσετε τις αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά για το μωρό σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, καθώς τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα εμφανίζουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ανθυγιεινά λίπη και πρόσθετα σάκχαρα, αλλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αν και το ζήτημα χρήζει μελέτης, πρώιμη έρευνα αναφέρει ότι η διατροφή της μητέρας κατά την διάρκεια του θηλασμού μπορεί να επηρεάσει και την διατροφή του παιδιού στην μετέπειτα ζωή του.

Τι θα ήταν καλό να επιλέγουμε:

Οι θρεπτικές σας ανάγκες είναι μεγαλύτερες κατά την διάρκεια του θηλασμού, τόσο για την κάλυψη των αναγκών του μωρού όσο και των δικών σας. Οι ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών στην διατροφή σας μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την παρουσία τους στο μητρικό γάλα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να καταναλώνετε μια ποικιλία θρεπτικών τροφών για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για το μωρό σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ψάρια και θαλασσινά: Όπως είναι οι σαρδέλες, τα οστρακοειδή και τα φύκια.
  • Κρέας: Όπως το αρνί, το χοιρινό, το συκώτι αλλά και το βοδινό.
  • Φρούτα και λαχανικά: Ειδικά τα μούρα, τις ντομάτες, το λάχανο, το kale, το σκόρδο αλλά και το μπρόκολο.
  • Ξηροί καρποί: Ειδικότερα τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τους σπόρους chia.

Άλλα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας είναι τα αυγά, η βρώμη, οι πατάτες, το κινόα και η μαύρη σοκολάτα.