Κάθε βράδυ, πολλά είναι τα παιδιά που ανησυχούν ότι ένα τρομακτικό τέρας βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κρεβάτι τους. Αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς φόβους, ο οποίος δεν είναι καινούργιος αφού δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που αναφέρουν ότι ως παιδιά φοβήθηκαν κάποια στιγμή το τέρας, που κρυβόταν κάτω από το κρεβάτι τους. Τα περισσότερα μάλιστα, είναι πεπεισμένα ότι πράγματι τα τέρατα είναι αληθινά, γεγονός που αιτιολογεί γιατί είναι δύσκολο να τα ηρεμήσουμε και να τα κάνουμε να γυρίσουν στο κρεβάτι τους, νιώθοντας ασφαλή.

Που οφείλεται ο φόβος για τα τέρατα;

Ο φόβος για τα τέρατα ενδεχομένως να ξεκινά από τον φόβο για τον σκοτάδι, ειδικά για τον φόβο που σχετίζεται με την παραμονή σε αυτό ενώ το παιδί βρίσκεται εντελώς μόνο του. Μία επιστημονική μελέτη στο International Journal of Psychopsysiology υποδηλώνει ότι ο φόβος δεν σχετίζεται απαραιτήτως ή μόνο με το σκοτάδι, αλλά πολύ περισσότερο με τον φόβο της νύχτας, δεδομένου ότι όταν κοιμόμαστε είμαστε στην πιο ευάλωτη κατάσταση κι επομένως για αυτό τα «τέρατα» περιμένουν να αποκοιμηθούν όλοι στο σπίτι. Το άγχος έπειτα του παιδιού όταν φτάνει η στιγμή να ξαπλώσει μόνο του στο δωμάτιό του μπορεί να τροφοδοτήσει αρνητικά την φαντασία του, γεγονός που θα τα κάνει να πιστέψουν ακόμα πιο έντονα στην ύπαρξη τεράτων.

Οι φόβοι ανά ηλικία

Οι παιδικοί φόβοι συχνά δεν είναι λογικοί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι και πραγματικοί. Τα παιδιά συνήθως τείνουν να φοβούνται ανάλογα με την ηλικία στην οποία βρίσκονται, τα ακόλουθα:

Νήπια: Τα παιδιά μεταξύ δύο και τριών ετών μπορεί να φοβηθούν οτιδήποτε δεν βρίσκονται σε θέση να αντιληφθούν. Για αυτό κι αν δουν κάτι που δεν τους φαίνεται σωστό ή που τα παραξενεύει μπορεί να κλάψουν.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας: Μεταξύ του τρίτου και του πέμπτου έτους της ηλικίας, τα παιδιά τείνουν να φοβούνται σκεπτόμενα φανταστικούς κινδύνους, όπως είναι και ο φόβος για τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι. Αντιμετωπίζουν δυσκολία στον διαχωρισμό της πραγματικότητας από την φαντασία γι’αυτό και η φαντασία τους που καλπάζει, μπορεί να τροφοδοτήσει τους φόβους τους.

Παιδιά σχολικής ηλικίας: Κατά την διάρκεια των σχολικών ετών, οι φόβοι των παιδιών μπορεί να σχετίζονται με πραγματικούς παράγοντες. Ένα παιδί μπορεί να φοβάται τους σκύλους, τις πυρκαγιές ή και τους κεραυνούς. Μπορεί επίσης να ανησυχούν για την υγεία των γονιών τους ή και την ασφάλειά τους.

Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε το παιδί τι είναι αυτό που ακριβώς φοβάται, καθώς έτσι θα βρείτε τον λόγο και θα μπορείτε να το αντιμετωπίσετε καλύτερα και πιο μεθοδικά.