Το καλοκαίρι έφτασε και το μπάνιο αλλά και οι λοιπές δραστηριότητες στη θάλασσα αποτελούν σίγουρα μια αγαπημένη συνήθεια για όλη την οικογένεια. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και να είναι σωματικά δραστήριοι, κολυμπώντας και παίζοντας παιχνίδια μέσα ή έξω από το νερό. Ωστόσο, η πολύωρη εξόρμηση στην παραλία θα πρέπει να συνοδεύεται και από κατάλληλη οργάνωση και στο κομμάτι της διατροφής, κάτι που σημαίνει ότι τα σνακ θα είναι σε πρώτο «πλάνο». Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς θα προσλάβουν την ενέργεια που χρειάζονται μέσα από υγιεινά σνακ, αποφεύγοντας τις «ανθυγιεινές» επιλογές που είναι διαθέσιμες στις παραλίες.

Τι να ετοιμάσετε

Προς την κατεύθυνση αυτή αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στην προετοιμασία για τη θάλασσα, φτιάχνοντας υγιεινά σνακ τα οποία μπορείτε να έχετε μαζί σας σε ισοθερμικές τσάντες ή σε ένα μικρό φορητό ψυγείο.
* Με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι υψηλές, πρώτη μας επιλογή είναι προϊόντα με χαμηλή υγρασία. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχουμε πηγές υδατανθράκων που θα μας δώσουν ενέργεια και θα κρατήσουν το σάκχαρό μας σε μια ισορροπία. Και οι δύο αυτές προδιαγραφές καλύπτονται από σνακ όπως κράκερ, φρυγανιές, κριτσίνια ή παξιμάδια, όλα ολικής άλεσης. Είναι μάλιστα ανθεκτικά στη ζέστη.

* Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με μια πηγή πρωτεΐνης, όπως ένα αβγό βραστό, λίγο τυρί, μία με δύο φέτες βραστή γαλοπούλα που θα έχουμε μαζί μας σε ένα τάπερ ή σε μια ισοθερμική τσάντα, σε σκιερό μέρος.
* Ακόμη, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά (π.χ. ντοματίνια ή αγγούρι και καρότο κομμένα σε στικς), τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή τοστ με ταχίνι και μέλι, μπάρες δημητριακών και τέλος αποξηραμένα φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς.
Δεν ξεχνάμε να έχουμε πάντα διαθέσιμο δροσερό νερό, καθώς αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών σε υγρά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ευχαριστούμε τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής