Ένα από τα συνηθέστερα ζητήματα που σχετίζεται με την συμπεριφορά του παιδιού είναι τα διαρκή παράπονα, που μπορεί να είναι γνωστότερα και ως… γκρίνια. Αποτελεί μια συμπεριφορά που προσελκύει αμέσως το ενδιαφέρον των ενηλίκων γύρω από το παιδί, μπορεί όμως ταυτόχρονα να προκαλέσει έντονη ευερεθιστότητα, κάνοντας σας να νιώσετε ότι το παιδί δοκιμάζει τα όριά σας. Τα καλά νέα ότι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει αυτήν την συμπεριφορά. Αξίζει ταυτόχρονα, να θυμάστε ότι το παιδί θα σταματήσει σταδιακά να γκρινιάζει, καθώς αποτελεί μια φάση την οποία θα ξεπεράσει μεγαλώνοντας. Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το βοηθήσετε να εκφραστεί διαφορετικά, περιλαμβάνουν:

1. Αναπροσδιορίστε την γκρίνια

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το παιδί δεν γκρινιάζει σκοπίμως, αλλά πολύ περισσότερο προσπαθεί να εκφράσει με κάποιο τρόπο όλα όσα μπορεί να αισθάνεται ή μπορεί να το κάνει στην προσπάθειά του να σας τραβήξει την προσοχή και να το ακούσετε. Στην πραγματικότητα αυτή η συμπεριφορά είναι θετική, καθώς αποδεικνύει ότι το παιδί προσπαθεί να εκφράσει τις ανάγκες ή και τα θέλω του, γεγονός που αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξής του.

2. Τι την προκαλεί;

Ιδιαίτερα σημαντικό για να βοηθήσετε το παιδί να εκφραστεί με έναν πιο ωφέλιμο τρόπο είναι να διαπιστώσετε γιατί ακριβώς γκρινιάζει. Οι αιτίες μπορεί να ποικίλουν, αφού μπορεί να το κάνει όταν πεινάει, όταν είναι κουρασμένο ή ακόμα και όταν βρίσκεται σε υπερένταση. Οι μεγαλύτερες αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον όπως ο ερχομός ενός νέου παιδιού ή και στο σχολείο, όπως η αλλαγή του, μπορεί επίσης να πυροδοτήσουν αυτήν την συμπεριφορά. Αφού παρατηρήσετε τους παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν, μπορείτε να το βοηθήσετε να χαλαρώσει ή και να εκτονώσει την ένταση που μπορεί να αισθάνεται ανάλογα με τις δραστηριότητες που τους αρέσουν.

3. Βοηθήστε το να καταλάβει

Είναι σημαντικό αφενός να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει τι κάνει όταν γκρινιάζει και αφετέρου να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει γιατί αυτή η πρακτική δεν λειτουργεί όπως και τους λόγους γιατί δεν ωφέλιμο για το ίδιο. Μπορείτε όπως ακριβώς μάθατε στο παιδί ότι δεν επιτρέπεται να χτυπάει ή να πετάει αντικείμενα, να του δώσετε να καταλάβει ότι δεν είναι σωστό να φωνάζει ή και να κλαίει για να πάρει αυτό που θέλει. Αντ’αυτού βοηθήστε το να εκφράσει όλα όσα μπορεί να αισθάνεται με έναν ήπιο τρόπο.