Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι έδειχναν πάντα ενδιαφέρον για τη διατροφή τους (μέσω αυτής άλλωστε μένουμε ζωντανοί), στη σύγχρονη εποχή η υγιεινή διατροφή έχει γίνει παγκόσμια τάση, με νέες έρευνες να κυκλοφορούν καθημερινά, ανατρέποντας ή επιβεβαιώνοντας τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος δε συνεπάγεται ότι έχουμε σταματήσει να πιστεύουμε ορισμένους μύθους σχετικά με το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή.

Έτσι, όταν προσπαθείτε να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή, πιθανότατα θα ακούσετε πολλές συμβουλές που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μύθοι. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τους τρεις πιο διαδεδομένους.

Μύθος #1 – «Πρέπει να βγάλετε τα λίπη από τη διατροφή σας»

 

Τα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα όποτε ακούμε για αυτά το μυαλό μας να πηγαίνει αυτόματα στα περιττά κιλά, τη χοληστερόλη και τα καρδιαγγειακά νοσημάτα. Για να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, τα πράγματα η υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών, των λεγόμενων κορεσμένων, πράγματι έχει συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας και χρόνια νοσήματα φθοράς. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λίπη ίδια. Τα «καλά» λιπαρά, δηλαδή τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, ενισχύουν την υγεία μας και δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας. Επομένως, μην παραλείψετε να εντάξετε στη διατροφή σας το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, το ταχίνι και τον λιναρόσπορο.

Μύθος #2 – «Πρέπει να περιορίσετε τους υδατάνθρακες»

 

Με τις δίαιτες με χαμηλή (ή ακόμη και μηδενική) περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, από ό,τι φαίνεται είναι η σειρά των υδατανθράκων να μπουν στο στόχαστρο. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, μια διατροφή χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα. Ενώ οι απλοί υδατάνθρακες (εντοπίζονται στα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί) έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα σας και στη συνέχεια να το ρίχνουν εξίσου απότομα, αφήνοντάς σας πεινασμένους και χωρίς ενέργεια, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (εντοπίζονται στα τρόφιμα ολικής άλεσης και τα όσπρια, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά λειτουργούν επίσης ως σύνθετοι υδατάνθρακες) είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αφού επιβραδύνουν την πέψη κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Μύθος #3 – «Η γλουτένη σάς κάνει κακό»

 

Η γλουτένη δεν είναι επιβλαβής για όλους και στην πραγματικότητα, πρέπει να τη βγάλετε από τη διατροφή σας μόνο εάν είναι απαραίτητο για κάποιον ιατρικό λόγο. Ουσιαστικά, η γλουτένη είναι απλά μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Κατά βάση, οι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη είναι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη η γλουτένη αποτελεί τοξικό παράγοντα και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια και εμετό. Παράλληλα, η καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου δυσχεραίνει την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.