Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να προστατευτεί από την ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης νόστιμα: ζουμερά φρούτα, μαύρη σοκολάτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τα τρόφιμα, λοιπόν, που θα δείτε παρακάτω μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική άμυνα του σώματος ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και επίσης να επιδιορθώσουν την υπάρχουσα βλάβη του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο χρήσιμες είναι αυτές οι τροφές, μην ξεχνάτε να φοράτε αντηλιακό.

*Καρότο

 

Με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τα καρότα δεν πρέπει να λείπουν από την καλοκαιρινή σας διατροφή, αφού προστατεύουν το δέρμα από ερεθισμούς και πανάδες.

*Φράουλες

 

Οι φράουλες προστατεύουν διπλά από τον ήλιο, προλαμβάνοντας αλλά και θεραπεύοντας τα ηλιακά εγκαύματα. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, οι φράουλες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και τις εξουδετερώνουν, ενώ χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε τανίνες, ανακουφίζουν από τον πόνο που συνοδεύει το ηλιακό έγκαυμα.

*Πράσινο τσάι

 

Το πράσινο τσάι είναι το ιδανικό ρόφημα για την παραλία, αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας έτσι το δέρμα και παράλληλα αποτοξινώνοντας τον οργανισμό.

*Ρόδι

 

Το ρόδι όχι μόνο βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας, αλλά ενισχύει επίσης τη φυσική άμυνα του δέρματος ενάντια στις επιβλαβείς ακτίνες UV.

*Ντομάτες

 

Το λυκοπένιο, το οποίο εντοπίζεται στις ντομάτες, αυξάνει τη φυσική άμυνα του δέρματος ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία και προστατεύει από τις βλάβες από τον ήλιο. Για να ενισχύσετε τη δράση και την απορρόφησή του, συνδυάστε τις ντομάτες με λίγο ελαιόλαδο.

*Μπρόκολο

 

Χάρη στην ουσία σουλφοραφάνη, η οποία «θωρακίζει» την υγεία του δέρματος, το μπρόκολο προστατεύει αποτελεσματικά από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Έχετε κατά νου ότι η σουλφοραφάνη περιέχεται σε αφθονία και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο.

*Σπανάκι

 

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Προσθέστε σπανάκι στο πρωινό smoothie σας για να βοηθήσετε το δέρμα σας να προστατευτεί από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

*Μαύρη σοκολάτα

 

Πέρα από απολαυστική, η μαύρη σοκολάτα είναι και μια αποτελεσματική ασπίδα κατά της ηλιακής ακτινοβολίας, χάρη στις φαινόλες που περιέχει.

*Λιπαρά ψάρια

 

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν μία σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών με φωτοπροστατευτική δράση, αφού ρυθμίζουν τη συνεργασία των κυττάρων, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο κολιός και η τσιπούρα, είναι εξαιρετικές πηγές λιπαρών οξέων.

*Ξηροί καρποί

 

Γενικά οι ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν φωτοπροστατευτική δράση.