Ο χρόνος που περνάτε όλοι μαζί ως οικογένεια είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να δώσει το ένα μέλος στο άλλο. Όχι μόνο ο ποιοτικός χρόνος ενισχύει και ενδυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς, αλλά παρέχει επίσης την αίσθηση του «ανήκειν» και της ασφάλειας για όλους στην οικογένεια. Πράγματι, επιστημονικές μελέτες έχει δείξει ότι όταν οι οικογένειες απολαμβάνουν δραστηριότητες μαζί, τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες αλλά έχουν και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Ως μπαμπάς, διαδραματίζετε κομβικό ρόλο στην καλλιέργεια και προστασία αυτών των οικογενειακών δεσμών. Αυτή η οικοδόμηση των ισχυρών οικογενειακών δεσμών δεν γίνεται να συμβαίνει πάντα φυσικά, αφού η έντονη και η γρήγορη καθημερινότητα μπορεί να μην μας το επιτρέπει. Μπορεί να χρειαστεί μια συντονισμένη προσπάθεια που να περιλαμβάνει:

Προγραμματίστε χρόνο για την οικογένεια

Είτε έχετε παιδιά σχολικής ηλικίας είτε μεγαλύτερα, χρειάζεται προγραμματισμός για να καταφέρετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί. Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό, περιλαμβάνουν:

  • Αφιερώστε χρόνο για την οικογένεια: Κοιτάξτε το πρόγραμμα όλων για να δείτε αν υπάρχουν χρονικά διαστήματα που μπορούν να οριστούν ως οικογενειακή ώρες. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια κανονική βραδιά, ίσως μία φορά την εβδομάδα, οπότε όλη η οικογένεια θα συγκεντρώνεται για μια διασκεδαστική δραστηριότητα. Διατηρώντας αυτό το βράδυ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όλοι θα γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρήσουν αυτήν την νύχτα ελεύθερη για να την αφιερώσουν στην οικογένειά σας.
  • Προγραμματίστε διακοπές μαζί: Ένας άλλος τρόπος για να ενσωματώσετε τον οικογενειακό χρόνο στο πρόγραμμά σας είναι να προγραμματίσετε τακτικές εκδρομές. Εάν αυτό είναι κάτι που ακούγεται διασκεδαστικό για την οικογένειά σας, προσπαθήστε να προγραμματίσετε το ταξίδι τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Δεν είναι ανάγκη να φεύγετε για πολλές ημέρες, αρκεί να εξασφαλίζετε λίγο χρόνο για να χαλαρώνετε όλοι μαζί περνώντας ξέγνοιαστες στιγμές.

Μην ξεχνάτε τα οικογενειακά γεύματα

Δοκιμάστε κάποια βράδια μέσα στην εβδομάδα να τρώτε όλοι μαζί φαγητό για να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου. Συζητήστε για θέματα που μπορεί να απασχολούν τα παιδιά, για τα αστεία περιστατικά της εβδομάδας ή για οτιδήποτε άλλο θέλετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι το οικογενειακό δείπνο έχει θετικά αποτελέσματα στη σωματική και ψυχική ευεξία των παιδιών. Θα ήταν καλό να αφήσετε τα κινητά ή οποιαδήποτε άλλον ψηφιακό αντιπερισπασμό στην άκρη για να μπορέσετε να απολαύσετε την οικογενειακή σας στιγμή στο έπακρο.