Κοροναϊός: Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα – «Καμπανάκι» για την χαλαρότητα των πολιτών

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και «φωνάζουν» ότι η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται με τη χαλαρότητα των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων.
11 Ιουλίου 2020 | 15:24

Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά δε και το άνοιγμα του τουρισμού καθώς τα κρούσματα στην χώρα μας αυξάνονται καθημερινά.

Τα εισαγόμενα κρούσματα, τα «ορφανά» τα οποία εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς και η χαλάρωση των μέτρων από τους έλληνες πολίτες λόγω του καλοκαιριού, προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και «φωνάζουν» ότι η όποια διασπορά παρατηρείται συσχετίζεται με τη χαλαρότητα των πολιτών αναφορικά με την τήρηση των μέτρων.

Βγήκε η λίστα με τα… μέτρα ελέω κοροναϊού

Από την 1η Ιουλίου όπου άνοιξαν τα σύνορα έχουν καταγραφεί 326 κρούσματα εκ των οποίων τα 196 εισέρχονται από τον Προμαχώνα. Για τον λόγο αυτό το πρώτο μέτρο που πάρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο πιο ενδελεχής κι αυστηρός έλεγχος στον μεθοριακό σταθμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Έτσι, από την προσεχή Τρίτη (14 Ιουλίου), όσοι εισέρχονται, για μη ουσιώδεις λόγους, από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κοροναϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Επίσης, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα.

Οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές έβλεπαν ημέρα με την ημέρα την αύξηση των κρουσμάτων και αντέδρασαν προκειμένου να διακόψουν σε πρώτη φάση την εισροή τουριστών θετικών στον κοροναϊό από τις «κόκκινες» επιδημιολογικά βαλκανικές χώρες, ιδίως από Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία.

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα, είχαν κλείσει τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες, με τη ζημιά πάντως να έχει γίνει, καθώς αρκετοί πολίτες της χώρας εισήλθαν στην Ελλάδα όντας φορείς του ιού και τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν, βγήκαν προφανώς θετικά και σκόρπισαν ανησυχία.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βόρεια Εύβοια, καθώς ύστερα από έλεγχο που έγινε σε Σέρβους τουρίστες στη βόρεια Εύβοια διαπιστώθηκε ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Καθημερινά, προστίθενται νέες περιοχές στον χάρτη καταγραφής των κρουσμάτων με τελευταίο το Πευκί όπου βρέθηκαν επτά θετικοί Σέρβοι τουρίστες.

Κρούσματα υπάρχουν και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Θάσος, η Κέρκυρα, η Κάρπαθος, η Σύρος, η Χαλκιδική. Η γεωγραφική κατανομή των χθεσινών κρουσμάτων έδειξε ότι συνεχίζεται η αργή αποδρομή στην Ξάνθη ενώ κρούσματα δηλώθηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Ημαθίας

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια και «δυναμική» είσοδος στον χάρτη της επιδημίας των δύο μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας, της Αττικής και της Θεσσσαλονίκης. Το τελευταίο διήμερο καταγράφεται μια ξαφνική αύξηση στα περιστατικά που διαπιστώνονται στις δύο περιοχές.

Χθες, καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα στην Αττική και οκτώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την αμέσως προηγούμενη ημέρα είχαν δηλωθεί επτά και έξι περιστατικά κοροναϊού αντιστοίχως. Κάποια εξ αυτών θεωρούνται «ορφανά» κρούσματα γεγονός που αποδυναμώνει την ιχνηλάτηση και αυξάνει τον κίνδυνο πλήθος άγνωστων στις υγειονομικές αρχές κρουσμάτων.

Πρόσφατα Άρθρα
Ο καρκίνος είναι πλέον διαχειρίσιμος σε υψηλό ποσοστό 4 Φεβρουαρίου 2026, 11:36
Στην τελική ευθεία η απαγόρευση των social media για ανηλίκους στην Ελλάδα 4 Φεβρουαρίου 2026, 08:33
Ελλάδα: Θα απαγορευτούν τα social media για παιδιά κάτω των 15; 3 Φεβρουαρίου 2026, 18:28
Eξαφάνιση 16χρονης από τη Νέα Σμύρνη: Συναγερμός από το «Χαμόγελο του Παιδιού» 3 Φεβρουαρίου 2026, 08:24
Επίδομα παιδιού: Μέσα στον Φεβρουάριο ανοίγει η πλατφόρμα 1 Φεβρουαρίου 2026, 13:10
Καιρός: Ισχυρές βροχές από το βράδυ στη χώρα 31 Ιανουαρίου 2026, 17:38
Λόρα: Βρίσκεται στη Γερμανία από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της 30 Ιανουαρίου 2026, 16:59
Σχολεία: Δεν θα προσμετρώνται απουσίες από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού – Τα δικαιολογητικά 29 Ιανουαρίου 2026, 12:45
Καλλιθέα: Τι συνέβη στο νεογέννητο κοριτσάκι προτού αφήσει την τελευταία του πνοή; 29 Ιανουαρίου 2026, 10:02
Καιρός: Η κακοκαιρία Kristin χτυπά με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 29 Ιανουαρίου 2026, 08:29
Γρίπη: Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ 4χρονο αγοράκι έπειτα από επιπλοκές 28 Ιανουαρίου 2026, 16:11
Καιρός: Έρχονται δύο κύματα κακοκαιρίας και κόκκινος συναγερμός για την Κρήτη 27 Ιανουαρίου 2026, 08:55
SOS για τη γρίπη: Βαριά συμπτώματα, που «ξαναφουντώνουν» 26 Ιανουαρίου 2026, 13:11
Σέρρες: Σε διαθεσιμότητα η καθηγήτρια που φίμωσε τον μαθητή 26 Ιανουαρίου 2026, 08:42
Καιρός: Νέα επιδείνωση με καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες – Συναγερμός στην Αττική 26 Ιανουαρίου 2026, 08:16
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version