Κατά το διάστημα της προσχολικής ηλικίας, οι σχέσεις που θα διαμορφώνει το παιδί μπορεί να είναι φαντάζουν σύνθετες για εκείνο. Τα περισσότερα παιδιά σε αυτήν την ηλικία επιθυμούν να έχουν φίλους αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς ακόμα τον τρόπο για να κάνουν ή και για να γίνουν κάλοι φίλοι. Σε αυτήν την ηλικία, οι φίλοι τείνουν να είναι πολύ στοργικοί και ιδιαίτερα ανοιχτοί με τα συναισθήματά τους, πράγμα που συμβαίνει και προς εκείνους που δεν είναι, οπότε το παιδί μπορεί να γίνει απότομο, αγενές ή και επιθετικό. Για να βοηθήσετε το παιδί να αντιληφθεί καλύτερα την σημασία της φιλίας αλλά και τον τρόπο που θα ήταν καλό να συμπεριφέρεται στους γύρω του, μπορείτε να:

*Μιλήστε για τα συναισθήματα

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι άλλοι άνθρωποι έχουν σκέψεις και συναισθήματα που μπορεί να είναι διαφορετικά από τα δικά τους. Αυτή η νέα ικανότητα σημαίνει ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να φροντίζουν και να παρηγορούν έναν φίλο. Συζητώντας για τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που μπορεί να έχει κάποιος στην πραγματική ζωή ή και μη, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αντιληφθεί καλύτερα τα συναισθήματα των γύρω του, όπως και τις ανάγκες τους. Έτσι είναι πιθανότερο να είναι συμπονετικό και να μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς χρειάζεται ο φίλος του από το ίδιο.

*Κανονίστε ραντεβού για παιχνίδι

Η σημαντικότερη δουλειά των νηπίων είναι το παιχνίδι, καθώς μαθαίνουν για τον κόσμο γύρω τους και εξελίσσονται διαρκώς. Μια καλή ιδέα λοιπόν, είναι να έχει τους… καλύτερους «συνεργάτες» που μπορούν να παίξουν μαζί και να διασκεδάσουν. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν προτιμήσεις για ορισμένα παιδιά έναντι άλλων, επομένως αφήστε το παιδί σας να αποφασίσει ποιος φίλος θα προσκαλέσει. Ωστόσο, θα ήταν καλό αυτό το ραντεβού να μην κρατήσει παραπάνω από δύο ώρες, αφού τα νήπια καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και είναι πολύ πιθανόν να νιώσουν κουρασμένα.

*Ενθαρρύνετε την ευγενική συμπεριφορά

Αν και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γίνονται πιο συμπαθητικά, τείνουν να πιστεύουν ότι όλα τα παιδάκια σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο κι όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν ισχύει, μπορεί να αντιδράσουν σπασμωδικά, εκδηλώνοντας μια λιγότερο επιθυμητή ή αγενή συμπεριφορά. Για αυτό το λόγο θα ήταν καλό να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι οι ευγενικοί τρόποι είναι ένα στοιχείο που παραμείνει, ακόμα και όταν υπάρχει διαφωνία.