Οι περισσότεροι μελλοντικοί ή νέοι μπαμπάδες ανησυχούν για την ανατροφή του παιδιού τους, με αυτήν την ανησυχία να εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και αν ο μπαμπάς… «παλιώσει». Αυτό διότι μέλημα κάθε γονιού είναι η ευτυχία του παιδιού κι όπως είναι λογικό κάθε μπαμπάς θέλει να είναι ο καλύτερος για τα παιδιά του. Αν και ο καλός πατέρας περιλαμβάνει πραγματικά πολλά πρόσωπα με διαφορετικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν ορισμένα κοινά βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία περιλαμβάνουν:

1. Επιβεβαίωση

Η επιβεβαίωση των συναισθημάτων του παιδιού είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού το παιδί νιώθει ότι πράγματι το ακούτε και ότι μπορεί να εκφραστεί με ασφάλεια, αφού κανείς δεν θα το επικρίνει. Όταν τα παιδιά μοιράζονται τα συναισθήματα ή τις απόψεις τους με τους γονείς τους, το κάνουν γιατί θέλουν να τα ακούσετε, να ταυτιστείτε μαζί τους και να τα επιβεβαιώσετε ότι όλα θα πάνε καλά.

2. Αποδοχή

Όταν αποδέχεστε απόλυτα και άνευ όρων το παιδί του χαρίζετε το πολυτιμότερο δώρο, την αγάπη αλλά και το ενισχυμένο αίσθημα ασφάλειας και προστασίας. Η αποδοχή ουσιαστικά σχετίζεται με τους λόγους που αγαπάμε τα παιδιά, ο οποίος δεν είναι άλλος ακριβώς από αυτόν. Η αγάπη και η αποδοχή σας δεν θα πρέπει να βασίζεται σε συμπεριφορές, βαθμούς ή επιτεύγματα.

3. Εκτίμηση

Όταν εκφράζουμε την εκτίμησή μας προς τα παιδιά, τους δίνουμε να καταλάβουν ότι έχουν αξία και σημασία για εμάς. Η εκτίμηση είναι ένα από τα πιο ισχυρά κίνητρα για την σωστή συμπεριφορά του παιδιού.Έτσι, όσο περισσότερο βλέπουμε τα παιδιά μας να κάνουν τα πράγματα σωστά, και όσο περισσότερο εκφράζουμε την εκτίμησή μας, τόσο πιο πολλά και έντονα είναι τα  κίνητρα που θα έχουν για να συμπεριφέρονται καλύτερα.

4. Στοργή

Είναι σημαντικό να είστε στοργικοί προς το παιδί, καθώς έτσι του δείχνετε έμπρακτα ότι το αγαπάτε. Αυτή η στοργή μπορεί να έχει την μορφή της αγκαλιάς, του κρατήματος του χεριού, ενός ψευδώνυμου για κάθε ένα από τα παιδιά.