Τα παιδιά χρειάζονται την ασφάλεια που προκύπτει από το να γνωρίζουν ότι είναι επιθυμητά, αποδεκτά και αγαπητά από την οικογένειά τους. Οι γονείς γενικά και συγκεκριμένα οι μπαμπάδες, πρέπει να αισθάνονται άνετοι και πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους. Το να τους δείχνετε στοργή κάθε ημέρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε.

 

Τα χαρακτηριστικά ενός στοργικού πατέρα

*Αγκαλιάζει τα παιδιά του

 

Ένας άντρας που έχει μεγαλώσει χωρίς πατέρα ή έχει μεγαλώσει με έναν απόμακρο πατέρα ίσως δυσκολευτεί περισσότερο να δείξει στοργή στα παιδιά του, επειδή ο ίδιος δεν έχει δεχτεί στοργή από τον πατέρα του. Ωστόσο, τα παιδιά χρειάζονται στοργή και πρέπει να νιώθουν ότι ο μπαμπάς τους τα αγαπάει. Η αγκαλιά είναι ο πιο άμεσος τρόπος να το νιώσουν αυτό. Φροντίστε, λοιπόν, να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε ημέρα.

*Λέει στα παιδιά του «σ’ αγαπώ»

 

Ακόμη κι αν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας κάθε ημέρα, μπορείτε να τους λέτε «σ’ αγαπώ» κάθε ημέρα. Εάν δεν ζείτε με τα παιδιά σας, πάρτε τα τηλέφωνο ή στείλτε τους ένα μήνυμα για να τους πείτε ότι τα αγαπάτε. Δεν αρκεί να αποδείξετε ότι τα αγαπάτε με τις πράξεις σας- πρέπει να το λέτε επίσης.

*Είναι δημιουργικός με τον τρόπο που δείχνει στοργή

 

Η στοργή μπορεί να εκδηλωθεί με περισσότερα από τις αγκαλιές και το «σ’ αγαπώ.» Γράψτε στο παιδί σας μια σημείωση που να του λέει τι εκτιμάτε περισσότερο ατην προσωπικότητά του ή τον χαρακτήρα του. Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν μαζί σας στο πάτωμα. Οργανώστε κάτι διασκεδαστικό με το παιδί σας κάθε μήνα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις αγκαλιές και το «σ’ αγαπώ», αλλά μπορούν να ενισχύσουν αυτό που εκφράζετε.

*Θυμάται ότι τα παιδιά δεν σταματούν ποτέ να χρειάζονται στοργή

 

Μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να δείξετε στοργή στα παιδιά σας καθώς μεγαλώνουν, ειδικά στα χρόνια της εφηβείας ή της ενηλικίωσης. Αλλά ακόμη χρειάζεται να τους δείχνετε ότι τα αγαπάτε, ίσως ακόμη περισσότερο καθώς μπαίνουν σε πιο δύσκολα στάδια της ζωής. Μην ντρέπεστε να αγκαλιάζετε τον έφηβο γιο σας ή να του λέτε «σ’ αγαπώ». Ακόμη και οι ενήλικες που έχουν τα δικά τους παιδιά χρειάζονται την αγάπη του πατέρα τους.

*Ξέρει γιατί η στοργή είναι σημαντική

 

Για μερικά παιδιά, η στοργή είναι ο τρόπος τους να δείξουν και να λάβουν αγάπη. Για αυτά τα παιδιά, οι καθημερινές αγκαλιές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αλλά και για κάθε παιδί, η στοργή τούς δείχνει ότι γίνονται αποδεκτά για το ποια είναι, ότι ο μπαμπάς τους θα τους κρατήσει ασφαλείς, ότι ο μπαμπάς τους είναι υπερήφανος γι’ αυτά και τους εγκρίνει, και ότι αγαπούνται ανεξάρτητα από καθετί.