Δεν υπάρχει νέα μανούλα που να μην ανησυχεί για το μωρό της. Κοιμάται καλά; Απολαμβάνει το μπανάκι του; Έχει θηλάσει αρκετά; Μάλιστα, ο προβληματισμός σχετικά με τον θηλασμό είναι ίσως ο πιο συχνός μεταξύ των νέων μαμάδων που ανησυχούν αν το μωρό τους τρέφεται επαρκώς κι αν λαμβάνει μέσω του μητρικού γάλακτος όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ωστόσο, το μικρό σας σάς δείχνει με τον τρόπο του πότε είναι χορτάτο και πότε όχι.

 

Πώς θα καταλάβετε ότι έχει πιει αρκετό γάλα

 

Όταν το μωρό έχει πιει αρκετό γάλα θα παρατηρήσετε ότι το στήθος σας είναι πιο μαλακό, αφού έχει φύγει το περισσότερο γάλα που το σκληραίνει. Το μωρό σας θα δείχνει ήρεμο και γαλήνιο, θα παίρνει κανονικά βάρος και θα έχει πάρει το βάρος που έχασε μετά τον τοκετό (τα περισσότερα μωρά χάνουν περίπου το 7% του συνολικού βάρους τους και το αναπληρώνουν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες). Θα βρέχει συνήθως περίπου έξι πάνες την ημέρα με διάφανα ή αρκετά ανοιχτόχρωμα ούρα και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του θα κάνει κιτρινόχρωμα κακά τρεις φορές την ημέρα. Με το πέρασμα στις στερεές τροφές, τα κακά του θα περιοριστούν σε μία φορά την ημέρα.

Πώς θα καταλάβετε ότι δεν έχει πιει αρκετό γάλα

 

Όταν το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα θα παρατηρήσετε ότι το στήθος σας δεν γίνεται πιο μαλακό μετά τον θηλασμό και ότι το μωρό έχει ξηρό στόμα και μάτια. Επίσης, σπάνια θα το ακούτε να καταπίνει και δεν θα το βλέπετε ικανοποιημένο, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο θηλασμός διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Το μωρό θα χάνει βάρος, θα βρέχει λιγότερες από έξι πάνες την ημέρα με κιτρινόχρωμα σχετικά ούρα, ενώ τα κακά του θα είναι σκουρόχρωμα και μικρά μετά τις πέντε πρώτες ημέρες. Όποιο και αν είναι το σημάδι, θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε από τη μαία σας να σας καθοδηγήσει.

*Αν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, έχετε κατά νου ότι είναι πιθανό να το παρακάνετε με την ποσότητα, αφού η ροή από το μπουκάλι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περνά από τη θηλή της μαμάς. Μια καλή οδηγία είναι να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα μετά από κάθε δέκα ρουφηξιές του μωρού σας.