Κοροναϊός: Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα – Εγρήγορση ζητούν οι επιδημιολόγοι

Την έντονη ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα εκφράζουν οι επιδημιολόγοι και καλούν τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση καθώς και να τηρούν τα μέτρα.
24 Ιουλίου 2020 | 12:29

Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένως εκφράσει τον προβληματισμό τους για τόσο για τη διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως τα «ορφανά κρούσματα» που μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα εξάπλωση της πανδημίας.

Από τη στιγμή μάλιστα που το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικευμένου lockdown δεν υφίσταται, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση των διαπιστευμένων εκπροσώπων των ΜΜΕ, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού προς το παρόν, παραμένει η διατήρηση του τριπτύχου «καλό πλύσιμο των χεριών, τήρηση αποστάσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων», όπως είναι τα ΜΜΜ και τα σούπερ μάρκετ.

Πού επικεντρώνονται οι ειδικοί

Στα «ορφανά» κρούσματα που αυξάνονται σταθερά, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη επικεντρώνονται οι υγειονομικές αρχές.

Από την αρχή του Ιουλίου έχουν καταγραφεί 703 κρούσματα συνολικά, με τα 334 εξ αυτών να ταξινομούνται ως εισαγόμενα. Από τα 369 εγχώρια κρούσματα, που αφορούν δηλαδή ημεδαπούς, τα μισά εντοπίζονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο περιφερειακές ενότητες βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες ψηλά στη σχετική λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επικράτειας

Μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 117 κρούσματα στην Αττική και άλλα 64 στη Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα από αυτά χαρακτηρίζονται «ορφανά» ενώ ενδεικτικό και της μεγάλης διασποράς τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και στη Θεσσαλονίκη είναι ότι δεν υπάρχουν τοπικές συρροές κρουσμάτων, αλλά μεμονωμένα κρούσματα σε πολλά σημεία τους. Αντίθετη είναι η εικόνα της μεγάλης επιδημικής εστίας που σβήνει πλέον σιγά σιγά στην Ξάνθη.

Ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος ελληνικής εταιρείας λοιμώξεων, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Νίκο Φιλιππίδη και Μπάγια Αντωνοπούλου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αδήριτη ανάγκη τήρησης των μέτρων.

«Όταν τα κρούσματα σε μια περιοχή αυξάνονται, μας ανησυχεί», ανέφερε σχετικά με την παρατηρούμενη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ υπενθύμισε εκ νέου τα μέτρα προστασίας.

Στα 35 τα νέα κρούσματα – 15 εισαγόμενα – 11 στην Αττική

Τριάντα τρία νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελλάδα, εκ των οποίων 15 εισαγόμενα. 11 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική

Συγκεκριμένα:

  • δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • πέντε (5) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας,
  • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

4.110 τα συνολικά κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.110, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες, ενώ 1.144 (27.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.072 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 125 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 201 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Πρόσφατα Άρθρα
Κακοκαιρία Byron: «Δεν έχει τελειώσει» – Οι επτά περιοχές που θα σαρώσει 5 Δεκεμβρίου 2025, 12:34
Αυστραλία: Το πείραμα που δοκιμάζει αν μπορούμε να προστατεύσουμε τους ανήλικους από τα social media 5 Δεκεμβρίου 2025, 11:38
Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron – Σε ποιους άλλους δήμους της χώρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία 4 Δεκεμβρίου 2025, 16:48
Κακοκαιρία Byron: Αναμένεται δύσκολο 48ωρο με ισχυρές βροχές 4 Δεκεμβρίου 2025, 08:29
Παιδική θνησιμότητα: Η ανεπαρκής ανάπτυξη ως τρίτη κύρια αιτία 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:18
Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά διεκδίκησης» 3 Δεκεμβρίου 2025, 14:13
Ξεκινά η κακοκαιρία: Πού θα χτυπήσει; 3 Δεκεμβρίου 2025, 09:14
AI στα σχολεία: Ποια χώρα έχει τα πρωτεία; 2 Δεκεμβρίου 2025, 19:05
Καιρός: Nέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και νοτιάδες – Πότε και πού θα χτυπήσει 2 Δεκεμβρίου 2025, 08:43
Ελένη Φουρέιρα: Τρυφερή εξομολόγηση για τον σύντροφο και τον γιο της που της άλλαξε τη ζωή 30 Νοεμβρίου 2025, 10:52
ΗΠΑ: Έρευνες για πιθανή συσχέτιση 10 παιδικών θανάτων με εμβόλια COVID — Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία 30 Νοεμβρίου 2025, 10:47
Σημαντικό βήμα κατά του παιδικού καρκίνου: Το επίτευγμα δύο Ελλήνων επιστημόνων 30 Νοεμβρίου 2025, 10:38
Πτώση θερμοκρασίας και ισχυρά φαινόμενα το Σάββατο με την κακοκαιρία Adel 29 Νοεμβρίου 2025, 09:03
Υπογονιμότητα: Συστάσεις ΠΟΥ, για πρώτη φορά στην ιστορία! 29 Νοεμβρίου 2025, 08:00
Βία ανηλίκων: Εξαπλώνεται ο εφιάλτης 28 Νοεμβρίου 2025, 09:08
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version