Από τη μέρα που φέρατε στον κόσμο το μωράκι σας και για τους πρώτους μήνες της ζωής του, η διάθεσή σας μοιάζει να κινείται μεταξύ δύο αντίθετων πόλων: Ανείπωτη ευτυχία και απεριόριστο άγχος. Το μπανάκι του, όμως, θα πρέπει να εντάσσεται αποκλειστικά στην πρώτη κατηγορία. Όσο και αν σας ανησυχεί η σκέψη των πρώτων φορών μέσα στο νερό, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για… πυρηνική φυσική. Με την κατάλληλη προετοιμασία, τις σωστές κινήσεις και, φυσικά, επιλέγοντας προϊόντα κατάλληλα για τη βελούδινη επιδερμίδα του από την 1η ημέρα της γέννησης, το μπάνιο θα μετατραπεί σε μία από τις πιο όμορφες στιγμές που θα περνάτε μαζί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και όσο μεγαλώνει εκείνο, τόσο θα αυξάνεται και το παιχνίδι μέσα στο νερό!

Των φρονίμων οι γονείς…

… πριν αφαιρέσουν τα ρουχαλάκια του μωρού, μαζεύουν όλα τα απαραίτητα στο μπάνιο. Αφροντούς, πετσέτες, βαμβάκι, ενυδατική κρέμα, πάνα, μπουρνούζι και καθαρά ρουχαλάκια πρέπει να είναι ήδη μαζί σας όταν ξεκινάτε. Μην ξεχνάτε ότι το μωρό δεν μπορεί να μείνει μόνο του στο μπάνιο ούτε για ένα δευτερόλεπτο, και δεν θέλετε να δυσκολέψετε τη ζωή σας παίρνοντάς το μαζί σας στις βόλτες για τα ξεχασμένα αντικείμενα.

Τροπικό κλίμα

Για να είστε σίγουροι ότι θα απολαύσει κάθε στιγμή του μπάνιου του, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δωματίου έχει φτάσει τους 20 °C έως 22 °C. Γεμίστε τον νιπτήρα ή την παιδική μπανιέρα με νερό, μετρώντας το με ένα θερμόμετρο μπάνιου. Ιδανικά, θέλετε ο υδράργυρος να φτάσει στους 37 °C. Η στάθμη του νερού δεν πρέπει να ξεπερνά τα πέντε εκατοστά.

Σταθερά βήματα

Μια πετσέτα στη βάση της μπανιέρας ή του νιπτήρα θα το βοηθήσει να μη γλιστρά, κάνοντας τόσο το ίδιο το μωρό όσο και εσάς να αισθανθείτε την ασφάλεια που έχει ανάγκη. Μέχρι τον τέταρτο ή τον πέμπτο μήνα, κρατήστε το περνώντας το ένα χέρι σας κάτω από τον αυχένα και τους ώμους του και το άλλο κάτω από τους γλουτούς του. Έτσι, θα νιώθει σίγουρο ότι βρίσκεται στην αγκαλιά σας και θα απολαύσει πραγματικά το μπανάκι του. Αργότερα, στις επιλογές σας θα προστεθεί και το καθισματάκι του μπάνιου, και θα είστε σε θέση να το αφήσετε να καθίσει μέσα στο νερό, πάντα υπό την επίβλεψή σας.

Ναι στην καθαριότητα, όχι στο σαπούνι

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απαλό και ευαίσθητο από το μωράκι σας και τα προϊόντα του μπάνιου του πρέπει να σέβονται την επιδερμίδα του, να μην την ερεθίζουν, ούτε να την ξηραίνουν. Προτιμήστε ήπιες συνθέσεις χωρίς σαπούνι που δεν προκαλούν δάκρυα και έχουν φυσικά συστατικά, όπως το Απαλό Αφροντούς για Σώμα & Μαλλιά της Mustela®.

Από την κορφή ως τα νύχια – με αυτή τη σειρά

Πριν προχωρήσετε στο υπόλοιπο σώμα, πλύνετε τα ματάκια του με μαλακό βαμβάκι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό, σκουπίζοντας από την εσωτερική πλευρά προς τα έξω. Έπειτα ξεπλύνετε όλο το προσωπάκι του με μια καθαρή απαλή πετσετούλα ή βαμβάκι. Στη συνέχεια, σαπουνίστε το κεφαλάκι του, δίνοντας έμφαση στην περιοχή πίσω από τα αυτιά και κάτω από το σαγόνι, όπου συχνά κυλούν σαλάκια και υπολείμματα γάλακτος. Συνεχίστε με το κορμάκι του, αφήνοντας για το τέλος την περιοχή της πάνας. Μην παραλείψετε να καθαρίσετε προσεκτικά τις – εξαιρετικά χαριτωμένες – δίπλες που σχηματίζονται στα μπρατσάκια και τα μπουτάκια του. Ξεπλύνετέ το απαλά, με ένα ποτήρι ή με το χέρι σας. Ποτέ μην ρίχνετε απ’ ευθείας το νερό επάνω του από τη βρύση, καθώς ενδέχεται η θερμοκρασία να αλλάξει απότομα.

Έμφαση στην ενυδάτωση

Μόλις το βγάλετε από το μπανάκι του, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά, δίνοντας και πάλι ιδιαίτερη προσοχή στις πτυχώσεις του δέρματός του. Η σωστή ενυδάτωση έχει επίσης τεράστια σημασία για την προστασία της ευαίσθητης επιδερμίδας του. Επιλέξτε μια κρέμα ενυδάτωσης όπως η Κρέμα Ενυδάτωσης Σώματος Hydra Bébé της Mustela®, ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της βρεφικής επιδερμίδας, με ευχάριστη υφή που απορροφάται γρήγορα και έχει υπέροχη μυρωδιά. Απλώστε την και με τα δύο χέρια σας σε όλο το σώμα του και ολοκληρώστε την περιποίηση με την κρέμα ενυδάτωσης Hydra Bébé για το πρόσωπο.

Όσο μεγαλώνει…

Από τη στιγμή που το μωράκι σας περνά στην νηπιακή ηλικία, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Το μπάνιο του είναι ήδη μέρος της καθημερινής ρουτίνας του, που το βοηθά να χαλαρώσει και να κάνει τα πιο γλυκά όνειρα. Αν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες, δοκιμάστε τα εξής:

  • Κάντε το παιχνίδι: Εκτός από το νερό, που πλέον θα πρέπει να φτάνει μέχρι τη μέση του όταν είναι καθιστό, προσθέστε στη μπανιέρα του παπάκια και ένα παιχνίδι που κάνει σαπουνόφουσκες. Είναι βέβαιο πως θα τα λατρέψει.
  • Πείτε τέλος στα δάκρυα: Πλέον πέρα από το αφροντούς, που θα πρέπει να συνεχίσει να έχει την ίδια απαλή σύνθεση, έχει ανάγκη και από σαμπουάν. Καθώς το λούσιμο ήδη αποτελεί την πιο δύσκολη στιγμή στο μπάνιο του νηπίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε ένα προϊόν ιδανικό για τα λεπτά μαλλάκια του, όπως το Απαλό Σαμπουάν για Μαλλιά της Mustela®, το οποίο δεν προκαλεί δάκρυα, ενώ τα ξεμπλέκει, κάνοντας ευκολότερο και το χτένισμα.
  • Αφήστε το να πάρει πρωτοβουλίες:Όσο μεγαλώνει, τόσο πιο συχνά σας ζητά να κάνει πράγματα μόνο του. Δείξτε του πώς να τρίβει τα μαλλάκια του ή πώς να βρέχει το σφουγγάρι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία του, όμως μην του επιτρέπετε ποτέ να ακουμπά τη βρύση. Ακόμη και αν αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να την ανοίξει, κάποια στιγμή η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να το «τραυματίσει».
  • Καλύψτε τις ιδιαίτερες ανάγκες του: Το δερματάκι του εξακολουθεί να έχει ανάγκη από ενυδάτωση. Η ενυδατική κρέμα για το σώμα Hydra Bébé της Mustela® είναι ιδανική και για την επιδερμίδα του νηπίου, εξασφαλίζοντας πως θα παραμείνει υγιής και απαλή. Αντίστοιχα, η ενυδάτωσή του μπορεί να ολοκληρωθεί με την Κρέμα Προσώπου Hydra Bébé της Mustela®.

Ειδικά σχεδιασμένα για την επιδερμίδα των μωρών και των παιδιών, τα προϊόντα της Mustela®, που διατίθενται σε φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία και επιλεγμένα σημεία πώλησης, είναι ασφαλή για χρήση ήδη από την πρώτη μέρα της γέννησης. Με τη σύνθεσή τους να αποτελείται κατά 95% κατά μέσο όρο από φυσικά συστατικά και βασικό ενεργό συστατικό το αβοκάντο, στην προϊοντική σειρά της Mustela® θα βρείτε επιλογές για κάθε τύπο βρεφικού και παιδικού δέρματος: Κανονικό, Ευαίσθητο, Ξηρό ή Ατοπικό.

Μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα της Mustela® εδώ.