Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας μπαμπάς είναι να δει το παιδί του να αγωνίζεται με την υπέρβαση μιας αποτυχίας, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη μπορεί να είναι. Όταν διαπιστώσετε ότι το παιδί μπορεί να έχει στεναχωρηθεί ή ότι μπορεί να έχει χάσει για λίγο το κίνητρό, μπορείτε να το βοηθήσετε να ενισχύσει την θέλησή του και να βρει διαφορετικούς τρόπους για να προσπαθήσει και πάλι. Οι στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε περιλαμβάνουν:

*Επιβεβαιώστε την αξία του

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα από τους στόχους και όσα καταφέρνει. Φροντίστε να διαχωρίσετε την ταυτότητά τους, ποιοι είναι στον πυρήνα της ύπαρξής τους, από τις πράξεις τους. Βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει ότι η αξία του πηγάζει από τον χαρακτήρα και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της προσωπικότητάς του και ότι μπορεί να καταφέρει οτιδήποτε βάλει στο μυαλό του.

*Επιβραβεύστε την προσπάθεια

Το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια κι αφού το παιδί έχει πράγματι καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το επιβραβεύσετε, καθώς έτσι θα συνεχίσει να προσπαθεί μέχρι τελικά να επιτύχει τον στόχο του, δεξιότητα που θα αποδειχθεί «σωτήρια» μεγαλώνοντας. Φροντίστε να είστε λεπτομερείς στον έπαινό σας ώστε να καταλάβει τι ήταν αυτό που έκανε σωστά και να το επαναλάβει.

*Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συναισθήματα του παιδιού, επικυρώνοντάς τα, καθώς έτσι θα μάθει να τα κατονομάζει, να τα εξωτερικεύει με υγιή τρόπο και να τα διαχειρίζεται με τρόπο παραγωγικό. Βοηθώντας τα παιδιά σας να «περιηγηθούν» στα συναισθήματά τους, τα προετοιμάζετε για μεγαλύτερες συναισθηματικές προκλήσεις που μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν μελλοντικά στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.