Η αναγνώριση της αγάπης του μωρού σας δεν είναι τόσο εύκολη όσο η παρακολούθηση της ανάπτυξής του, αλλά είναι εφικτή. Μάθετε, λοιπόν, ποιοι είναι οι πέντε τρόποι με τους οποίους το μωρό σας σάς λέει «σ’ αγαπώ».

 

1. Ακολουθεί τη φωνή σας

 

Τα μωρά ξεκινούν να αναπτύσσουν δεσμούς με το να στρέφονται προς τις φωνές που γνωρίζουν (και αγαπούν) περισσότερο. Ήδη μετά από 16 εβδομάδες στη μήτρα, τα μωρά ακούνε τη μαμά, τον μπαμπά, τα αδέλφια τους και οποιονδήποτε άλλο κοντά στον οποίο η μαμά βρίσκεται συχνά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δεθείτε με το μωρό σας από όταν είναι στη μήτρα, μιλώντας του και διαβάζοντάς του. Μέχρι τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά είναι έτοιμα να στραφούν προς τις φωνές που αναγνωρίζουν. Δεν μπορούν να μιλήσουν, αλλά μπορούν να επικοινωνήσουν κοιτώντας σας. Για παράδειγμα, μπορεί να στριφογυρίσουν και να κουνήσουν το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη.

2. Κοιτάζει το πρόσωπό σας

 

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα μωρά μπορούν να επεξεργαστούν πρόσωπα τόσο καλά όσο ένας ενήλικας ήδη από τους τέσσερις μήνες της ζωής τους. Αλλά είναι τα πρόσωπα των κοντινών τους προσώπων αυτά που θέλουν να μελετήσουν περισσότερο. Πιθανότατα το κάνουν για να καταλάβουν αν μπορούν να σας εμπιστευτούν. Έτσι, όταν κοιτάζετε με στοργή το μωρό σας, δημιουργείτε μια τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης μαζί του.

3. Φωλιάζει στην αγκαλιά σας

 

Τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη μυρωδιά σας από τη γέννηση, καθώς αναγνωρίζουν ποια είναι η πηγή της τροφής τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς από το πρώτο λεπτό. Ο καρδιακός παλμός της μητέρας και οι κινήσεις της έχουν ήδη αποτυπωθεί στον εγκέφαλο του μωρού κατά τη γέννηση, κάνοντάς το να νιώθει πιο ασφαλές στην αγκαλιά της. Έτσι, όταν το μωρό σας χαλαρώνει στα χέρια σας και φωλιάζει στην αγκαλιά σας, είναι ο τρόπος του να σας πει ότι σας αναγνωρίζει και σας εμπιστεύεται. Όσο πιο σταθερά τα μωρά λαμβάνουν τρυφερότητα, τροφή και άνεση από τους γονείς τους, τόσο περισσότερο θα ανταποκρίνονται στις αγκαλιές τους με ηρεμία.

4. Σας «μιλάει»

 

Αν και οι ήχοι που βγάζει το μωρό σας δεν θυμίζουν ομιλία, το νόημά τους είναι ξεκάθαρο: σας χρειάζεται. Το μωρό σας βγάζει ήχους για να κερδίσει την προσοχή σας και είναι ο τρόπος του να αναπτύξει μια σχέση μαζί σας. Όταν απαντάτε στα σήματά του, αναπτύσσετε έναν τρόπο «συνομιλίας», που κάνει το μωρό να αισθάνεται σημαντικό και ενισχύει τον δεσμό του μαζί σας.

5. Σας χαμογελάει

 

Μην υποβαθμίζετε τη σημασία που έχει το πρώτο χαμόγελο του μωρού σας. Όταν ανταποκρίνεστε στο χαμόγελό του με ένα χαμόγελο ( πώς θα μπορούσατε άλλωστε να αντισταθείτε; ), μαθαίνετε στο μικρό σας ότι όταν χαμογελά, η μαμά ή ο μπαμπάς θα του χαμογελάσει επίσης και έτσι γεννάται μέσα του η προσδοκία.