Σε πλήρη επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι και τις 2 Αυγούστου οπότε λήγει η Navtex της Τουρκίας με την οποία δεσμεύει τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις ενέργειες του Ερντογάν και έχει καταστήσει γνωστό ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο Αιγαίο έντονες ήταν οι τελευταίες ώρες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέρος του τουρκικού στόλου που βρισκόταν στην Αττάλεια, φαίνεται να έχει αποχωρήσει και να κατευθύνθηκε πίσω στις βάσεις του.

Η συγκεκριμένη κίνηση των Τούρκων μπορεί να εκληφθεί και ως μία κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η τουρκική Navtex που δέσμευσε περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου το Oruc Reis να πραγματοποιήσει έρευνες με στόχο τον εντοπισμό υδρογονανθράκων ισχύει μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό, λέει ο Γεωργιάδης

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν χαλαρώνουν, μένουν σε επιφυλακή» θυμίζοντας ότι η Navtex ισχύει έως και τις 2 Αυγούστου.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν μια σειρά παραγόντων που αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω. Ειδικότερα μίλησε για την τεράστια διπλωματική προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού «που μίλησε σε διάστημα 3 – 4 ημερών με όλους τους ξένους ηγέτες», την σκληρή δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών για την Αγία Σοφία και τα τουρκικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, τις δηλώσεις Μακρόν αλλά και την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ μαζί με τις κινήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με το αεροπλανοφόρο Άιζενχάουερ καθώς και τις δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων.

«Συνέθεσαν για πρώτη φορά, μια παγκόσμια διεθνή αποδοχή των ελληνικών θέσεων και μια παγκόσμια καταδίκη των τουρκικών θέσεων», «προφανώς όλα αυτά αναγκάζουν τον Ερντογάν να κάνει πίσω», είπε ο κ. Γεωργιάδη μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Φίλης: Η Τουρκία διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο στην Ελλάδα

Για την μεγάλη ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης και ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων είναι ένα είδος ψυχολογικού πολέμου, που αποτελεί μέρος των επιχειρήσεων.

Όπως επισήμανε, προτεραιότητα για την Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει το λιβυκό μέτωπο και συγκεκριμένα οι πόλεις Αλ Τζούφρα και Σύρτη.  Ειδικότερα, η δεύτερη, καθώς εάν ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει μαζί με τις δυνάμεις  Σάρατς την επανακατάληψή της, θα επιφέρει την επέμβαση της Αιγύπτου.

Ως εκ τούτου, ο καθηγητής σημείωσε πως «δεν θα μπορούσε να σημειωθεί θερμό άνοιγμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όταν η πρώτη θα είχε ανάγκη τους διαύλους επικοινωνίας για να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις της στις λιβυκές πόλεις».

Σε ότι αφορά στην ικανότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας είναι μια υπολογίσιμη δύναμη.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι η Ελλάδα, δεν είναι μόνη της έναντι της Τουρκίας, αλλά έχει τη Γαλλία αυτό το διάστημα.

Μάλιστα, επισήμανε, ότι για τη μη υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, η οποία περιείχε αμυντική συνδρομή στη χώρα μας, εάν δεχθεί επίθεση ή αν κινδυνεύσει η εδαφική της ακεραιότητα της, δεν ευθύνεται το Παρίσι.

Τέλος, σχολιάζοντας την παρέμβαση της κ. Μέρκελ για την αποφυγή επεισοδίου στο Αιγαίο, έκανε λόγο πως επιχειρείται μια ώθηση της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με πολύ διευρυμένη ατζέντα.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης, σημείωσε ότι εάν το «Όρουτς Ρέις» επιχειρήσει σεισμική έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «υπάρχουν κανόνες εμπλοκής και διπλωματικά εργαλεία. Εάν δεν τα λάβει σοβαρά αυτά η, τότε θα περάσουμε στο επόμενο βήμα. Και όλοι καταλαβαίνουμε ποιο είναι».

Ακόμα, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα έστειλε ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου με την  κινητοποίησή της, ενώ όπως είπε η Τουρκία τελεί υπό πίεση.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι μια χώρα αντιμετωπίζει πάντα μόνη της τα ζητήματα της άμυνας.

«Η άμυνα μιας χώρας είναι εθνική υπόθεση. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν διπλωματικά κανάλια, νομικά εργαλεία. Η Ελλάδα έχει υψηλή αποτρεπτική ισχύ. Δεν είμαστε σε θέση αδυναμίας.  Τα θέματα άμυνας είναι εθνικά ζητήματα που δεν τα εκχωρούμε σε καμία τρίτη δύναμη» τόνισε.