Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται πότε πρέπει να ξεκινήσουν να πλένουν τα δόντια του μωρού, πριν όμως φτάσετε σε αυτό το στάδιο θα ήταν καλό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τις προειδοποιητικές ενδείξεις, που θα σας «ενημερώσουν» ότι μάλλον το μωράκι σας θα βγάλει τα πρώτα του δοντάκια. Αυτές οι ενδείξεις συνήθως έρχονται περίπου τον έκτο και δωδέκατο μήνα του μωρού, οπότε αναμένεται να φανεί και το πρώτο του δοντάκι. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς κάθε μωρό είναι μοναδικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς.

Πώς θα το ανακουφίσετε από τον πόνο

Πριν ακόμα φανούν τα πρώτα δοντάκια του μωρού, το μικρό θα περάσει από τη διαδικασία οδοντοφυΐας που είναι δυσάρεστη, καθώς μπορεί να έχει έντονες ενοχλήσεις και πόνο. Ωστόσο, μπορείτε να το ανακουφίσετε από τον πόνο που μπορεί να αισθάνεται, κάνοντας ένα απαλό μασάζ στα ούλα του όταν βλέπετε ότι δεν μπορεί να ηρεμήσει διαφορετικά. Μία ακόμα εναλλακτική, φυσική στρατηγική που θα μπορούσατε να υιοθετήσετε είναι να του δώσετε να δαγκώσει κάτι παγωμένο, διότι η αίσθηση του κρύο μειώνει την ένταση του πόνου.

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις

Υπάρχουν ορισμένες κοινές ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν ότι το μωράκι σας θα περάσει ή περνάει από την φάση της οδοντοφυΐας, όπως είναι η μεγαλύτερη έκκριση σάλιου συγκριτικά με το συνηθισμένο, η επίμονη και αυξημένη ευερεθιστότητα, η οποία συνήθως οφείλεται στις ενοχλήσεις ή και τον πόνο και πιθανότατα η ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία. Ακόμα ένα σημάδι ου θα αναγνωρίσετε είναι ότι θα προσπαθεί να δαγκώσει ή να βάλει στο στόμα του οποιοδήποτε παιχνίδι ή αντικείμενο πιάσει στα χεράκια του.