Φέρατε συγκινημένοι το μωράκι σας στο σπίτι. Απολαύσατε την εικόνα του να κοιμάται γαλήνιο – το πιο όμορφο θέαμα που έχετε δει στη ζωή σας. «Τσακωθήκατε» για το αν μοιάζει στη μαμά ή στον μπαμπά, το σφίξατε στην αγκαλιά σας… Και τότε εκείνο άρχισε να κλαίει σπαρακτικά. Έχοντας μελετήσει διεξοδικά όλο τον κόσμο του γονεϊκού internet, ξέρατε ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνετε, ήταν να ελέγξετε την πάνα του. Και bingo! Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια γρήγορη αλλαγή… Ποιος θα περίμενε ότι θα δυσκολευόσασταν τόσο; Ψυχραιμία. Τα καλά – και τα κακά – νέα, είναι ότι πρόκειται να επαναλάβετε τόσες φορές αυτή τη διαδικασία, που στο τέλος θα είστε ικανοί να την εκτελέσετε με κλειστά μάτια. Τα ακόμη καλύτερα; Ακολουθώντας τα σωστά tips, η αλλαγή της πάνας θα γίνει αμέσως πιο εύκολη – και θα πείτε «αντίο» σε συγκάματα και… ατυχήματα!

Υλικά

Στη βάση κάθε επιτυχημένης συνταγής – αλλά και κάθε συνταγής επιτυχίας – κρύβονται τα σωστά συστατικά. Και στην περίπτωση της αλλαγής της πάνας του, θα πρέπει να τα έχετε συγκεντρώσει όλα εξ αρχής, καθώς δεν πρέπει να το αφήσετε ούτε στιγμή ανεπίβλεπτο πάνω στην αλλαξιέρα.

  • Πάνες. Ναι, πληθυντικός. Το πιθανότερο είναι ότι τις πρώτες φορές, όλο και κάτι θα πάει στραβά. Φροντίστε να είναι στο κατάλληλο μέγεθος: Οι μεγαλύτερες αφήνουν χώρο για… ατυχήματα, ενώ οι μικρότερες ενδέχεται να του προκαλέσουν ερεθισμούς.
  • Προϊόντα καθαρισμού. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό και βαμβάκι, αλλά και ειδικά προϊόντα σχεδιασμένα για τη σωστή καθαριότητα και τη φροντίδα της βρεφικής επιδερμίδας, όπως μωρομάντηλα ή ειδικά νερά καθαρισμού τα οποία δεν χρειάζονται και ξέβγαλμα.
  • Καθαρά ρούχα. Όσο κι αν προσπαθείτε, είναι βέβαιο ότι κάποιες φορές δεν θα καταφέρετε να αποφύγετε τις… διαρροές.
  • Κρέμα. Η επιδερμίδα του μωρού σας ταλαιπωρείται, τόσο από την υγρασία εντός της πάνας, όσο και από την ίδια τη διαρκή επαφή της με το δέρμα του. Προτιμήστε κρέμα αλλαγής πάνας με φυσικά συστατικά, όπως η Κρέμα Αλλαγής Πάνας Mustela® VBC 1>2>3, που έχει τριπλή δράση και σύσταση από 98% συστατικά φυσικής προέλευσης, η οποία σύμφωνα με κλινικές μελέτες μειώνει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στο 80% των μωρών.
  • Παιχνίδια.Το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των προσπαθειών σας, θα χρειαστείτε έναν καλό αντιπερισπασμό.
  • Καλή διάθεση. Ξέρουμε ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία, όμως όσο πιο ευδιάθετοι είστε εσείς, τόσο πιο συνεργάσιμο θα είναι και το μικρό σας. Και αυτό δεν σας γλιτώνει μόνο χρόνο και εκνευρισμό, αλλά και από ανεπιθύμητα ατυχήματα.

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε το μωρό σε μια καθαρή, λεία και σταθερή επιφάνεια, πάνω στην οποία θα έχετε απλώσει μια απαλή πετσέτα.
  2. Ανοίξτε την πάνα και ελέγξτε το περιεχόμενό της. Βάσει του χρώματος και της σύστασής του μπορείτε να καταλάβετε πολλά για την κατάσταση της υγείας του μικρού σας, όπως επίσης και για το αν τρέφεται αρκετά, σε περίπτωση που θηλάζετε. Διπλώστε τη κάτω από το παιδί και σκουπίστε το με το εξωτερικό μέρος της, πάντα από μπροστά προς τα πίσω. Στη συνέχεια καθαρίστε την περιοχή καλά, με χλιαρό νερό, μωρομάντηλα ή ειδικό νερό καθαρισμού. Δώστε σημασία σε κάθε πτύχωση που σχηματίζει το δερματάκι του. Στο τέλος, απλώστε μια κρέμα, όπως για παράδειγμα την νέας γενιάς Κρέμα Αλλαγής Πάνας Mustela® VBC 1>2>3 που χάρη στην τριπλή της δράση προλαμβάνει, καταπραΰνει και επανορθώνει το δέρμα στην περιοχή της πάνας, ενώ απορροφάται πολύ εύκολα από την επιδερμίδα του μωρού.
  3. Τοποθετήστε μια νέα πάνα πάνω στην αλλαξιέρα. Πριν τη φορέσετε στο μωράκι σας, αφήστε του αρκετό χρόνο ώστε να στεγνώσει φυσικά ή, αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, στεγνώστε το προσεκτικά, δίνοντας και πάλι έμφαση στις λαχταριστές δίπλες του. Τοποθετήστε το μωρό πάνω στην πάνα, ώστε τα αυτοκόλλητα να φτάνουν στο ύψος του αφαλού του. Αν έχει ακόμη τον ομφάλιο λώρο του, διπλώστε την κορυφή της πάνας ώστε να τον αφήνει εκτεθειμένο, καθώς είναι καλύτερο να μένει στεγνός. Σφίξτε την πάνα τόσο που να μην επιτρέπει διαρροές, αλλά και να μην το πιέζει.
  4. Φορέστε του τα ρουχαλάκια του. Το μωράκι σας είναι και πάλι καθαρό και χαρούμενο!

Μικρά μυστικά για στεγνά μωρά

Ζητήματα φύλου

Μπορεί όταν γεννιούνται τα κοριτσάκια και τα αγοράκια να μην διαφέρουν και πολύ, όμως στο θέμα της πάνας, το καθένα έχει τις δικές του ανάγκες. Αν έχετε κοριτσάκι , είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε ευλαβικά τον κανόνα του «από μπροστά προς τα πίσω» στο σκούπισμα, για να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις. Αν έχετε αγοράκι, φροντίστε τα γεννητικά του όργανα να είναι καλυμμένα όση ώρα τον αλλάζετε. Όχι για λόγους… ευθιξίας, αλλά για να μην καταλήξετε βρεγμένοι. Επιπλέον, τοποθετήστε τα γεννητικά του όργανα προς τα κάτω εντός της πάνας, για να μειώσετε τις διαρροές.

Ατυχήματα στη φύση

Τώρα που ο καιρός ανοίγει, οι βόλτες με το μωράκι σας θα γίνουν καθημερινότητα – άλλωστε τόσο εκείνο όσο και εσείς έχετε ανάγκη από ήλιο. Για να κάνετε τη διαδικασία της αλλαγής πάνας εκτός σπιτιού ευκολότερη, έχετε πάντα μαζί σας εύχρηστα προϊόντα καθαρισμού. Για παράδειγμα, τα μωρομάντηλα με αλόε βέρα της Mustela® παραμένουν πάντα φρέσκα χωρίς να στεγνώνουν χάρη στο επανασφραγιζόμενο άνοιγμά τους, ενώ είναι κατάλληλα για όλο το σώμα του. Αντίστοιχα, το νερό καθαρισμού Mustela® είναι κατάλληλο τόσο για το σώμα όσο και για το προσωπάκι του. Δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, ενώ κυκλοφορεί σε συσκευασία με αντλία, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείτε με άνεση όπου και αν είστε αρκεί να έχετε λίγο βαμβάκι μαζί σας ή ακόμα καλύτερα μερικούς δίσκους βαμβακιού.

Επιδερμίδα ροδαλή – αλλά όχι κόκκινη

Μην περιμένετε να παρατηρήσετε κοκκινίλες για να εφαρμόσετε την ειδική κρέμα για την αλλαγή πάνας στο μωράκι σας. Τα συγκάματα δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία του, όμως είναι πολύ ενοχλητικά και μπορούν να ενταθούν αρκετά ώστε να χρειαστούν ιατρική φροντίδα. Αν παρ’ ελπίδα δεν τα γλιτώσετε, φροντίστε να καθαρίζετε πάντα με εξειδικευμένα προϊόντα την περιοχή της πάνας όταν αλλάζετε το μωράκι σας, και να  αφήνετε την περιοχή να στεγνώσει μόνη της, στο βαθμό του εφικτού. Επιλέξτε μια κρέμα με επανορθωτικές ιδιότητες από συστατικά φυσικής προέλευσης που να απορροφάται γρήγορα, όπως η νέας γενιάς Κρέμα Αλλαγής Πάνας Mustela® VBC 1>2>3 και βεβαιωθείτε ότι την απλώνετε μετά από κάθε αλλαγή πάνας. Αν το σύγκαμα δεν υποχωρήσει μέσα σε τρεις – τέσσερις ημέρες, απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

Ειδικά σχεδιασμένα για την ευαίσθητη βρεφική και παιδική επιδερμίδα, τα προϊόντα Mustela® μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από την πρώτη μέρα της γέννησης του μωρού σας. Αποτελούνται κατά μέσο όρο από 95% συστατικά φυσικής προέλευσης και έχουν κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Μπορείτε να βρείτε όλη τη σειρά της Mustela®, για κανονικό, ευαίσθητο, ξηρό ή ατοπικό δέρμα σε φαρμακεία, ηλεκτρονικά φαρμακεία και  επιλεγμένα καταστήματα.

Μάθετε περισσότερα για τα προϊόντα της Mustela® εδώ.