Η σχέση πατέρα – γιου μπορεί να είναι περίπλοκη. Πατέρες και γιοι, που έχουν συγκριτικά πολύ διαφορετικά ενδιαφέροντα δυσκολεύονται να συνδεθούν μεταξύ τους. Άλλες φορές πάλι μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα το πρόβλημα επικοινωνίας να επιδεινώνεται και η απόσταση ανάμεσα τους να αυξάνεται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να κρατήσετε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, μειώνοντας την συναισθηματική απόσταση με το παιδί. Αυτές οι στρατηγικές μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Αναγνωρίστε ότι επηρεάζεται από εσάς

Είτε το γνωρίζουμε είτε όχι, είναι γεγονός ότι οι γιοι επηρεάζονται από τους μπαμπάδες τους κι ότι η επιρροή ενός πατέρα στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και την ανάπτυξη του γιου είναι συχνά αόρατη, αλλά παρ ‘όλα αυτά πραγματική. Καθώς ένας νεαρός άνδρας παρακολουθεί τον πατέρα του να αλληλεπιδρά με τη μητέρα του, μαθαίνει για τον σεβασμό, για το πώς αλληλεπιδρούν οι άνδρες και οι γυναίκες και για το πώς οι άνδρες αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και τις διαφορές. Το ίδιο θα συμβεί και με την συμπεριφορά του πατέρα ή την αλληλεπίδρασή του με τους άντρες. Η κατανόηση ότι η επιρροή ενός πατέρα στον γιο του είναι απαράμιλλη θα βοηθήσει τον μπαμπά να σκεφτεί βαθύτερα τη σχέση του με τον γιο του κι επομένως θα είναι σε θέση να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά του.

2. Αναπτύξτε κοινά ενδιαφέροντα

Είναι σημαντικό να βρείτε μια δραστηριότητα που θα αγαπάτε το ίδιο τόσο το παιδί όσο και εσείς, καθώς θα αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά και να δεθείτε με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα κοινό ενδιαφέρον, καθώς δεν θα ήταν καλό να πιέσετε το παιδί να κάνει ή να επαναλαμβάνει μια συγκεκριμένη συνήθεια, επειδή αρέσει σε εσάς, πράγμα που ισχύει και για τον πατέρα. Αντίθετα βρείτε ένα «κοινό τόπο», κάνοντας κάτι που θα απολαμβάνετε εξίσου και θα δείτε την σχέση να εξελίσσεται όλο και καλύτερα.

3. Ακούστε τον γιο σας

Ξεκινήστε ήδη από την νεαρή ηλικία του γιου σας και προσπαθήστε να τον ακούσετε προσεκτικά, να είστε δηλαδή καλός ακροατής όταν σας μιλά δίχως να «τρέχετε» σε σχόλια ή άμεσες προσπάθειες επίλυσης της κατάστασης. Αφήστε το παιδί να σας μιλήσει και να σας ανοιχθεί για όλα όσα μπορεί να αισθάνεται, τις έγνοιες, τους φόβους και τις ανησυχίες του. Διατηρήστε οπτική επαφή μαζί του όσο σας μιλά και μην το διακόψετε. Αφού ολοκληρώσει όλα όσα έχει να σας πει, δηλώστε του πόσο το αγαπάτε και δώστε του να καταλάβει ότι βρίσκεστε δίπλα του σε οτιδήποτε σας χρειαστεί.