Οι διακοπές με τα παιδιά είναι γεμάτες χαρά, παιχνίδι και… προκλήσεις. Από τον τέλειο προορισμό μέχρι τις δραστηριότητες που θα διατηρήσουν τον ενθουσιασμό τους στα ύψη, κάθε λεπτομέρεια απαιτεί την προσοχή μας – αλλά και την ετοιμότητά μας για τυχόν απρόοπτα. Η διαδρομή μέχρι τον προορισμό μας δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Όμως σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των μικρών μας δεν μπορούμε να αφήσουμε χώρο για εκπλήξεις. Λαμβάνοντας εκ των προτέρων τα απαραίτητα μέτρα, μπορούμε να απολαύσουμε χαλαροί το ταξίδι μας, με τα παιδιά ασφαλή στα καθισματάκια τους, ξέροντας ότι το μόνο πράγμα που θα μας ξαφνιάσει είναι η ομορφιά της διαδρομής.

Κώδικας Παιδικής Κυκλοφορίας

Ευτυχώς για εμάς, οι κανόνες ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών με το αυτοκίνητο, είναι απλοί και συγκεκριμένοι. Στην πραγματικότητα, στοχεύουν στην προστασία τους από δύο παραμέτρους: Από το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για ανθρώπους πολύ… μεγαλύτερου μεγέθους, και από την ίδια τους την τάση να αντιμετωπίζουν τα πάντα σαν παιχνίδι.

Οι κυριότεροι είναι οι εξής:

  • Μέχρι να φτάσουν την ηλικία των 12 ετών – ή τα 150 εκατοστά ύψους – τα παιδιά πρέπει να κάθονται πάντα σε ειδικό κάθισμα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ναι, ακόμη και για αποστάσεις των πέντε λεπτών.
  • Δεν είναι όλα τα παιδικά καθισματάκια ίδια. Επιλέγουμε brands που είναι γνωστά για την τεχνογνωσία τους και τα οποία συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες σε test ανεξάρτητων οργανισμών, όπως η CYBΕΧ που είναι ηγέτης στην ασφαλή μετακίνηση των παιδιών στο αυτοκίνητο. Τα καθίσματά της ξεχωρίζουν για την ασφάλεια που παρέχουν, την εργονομία και φυσικά το design.
  • Ποτέ δεν τοποθετούμε το παιδικό κάθισμα σε κάθισμα με ενεργοποιημένο αερόσακο και δεν επιτρέπουμε στα μικρά μας να βγάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο, ακόμη και όταν βρισκόμαστε σε στάση.
  • Ακόμη και αν έχουμε δέσει το μικρό μας στο κάθισμά του, βεβαιωνόμαστε ότι οι πόρτες είναι ασφαλισμένες και ανοίγουν μόνο απ’ έξω. Έχουμε μαζί μας παιχνίδια και παραμύθια για να το κρατήσουμε απασχολημένο και χαρούμενο στη διαδρομή.
  • Φοράμε πάντα – μα πάντα – τη ζώνη μας. Δεν είναι μόνο ζήτημα προσωπικής ασφάλειας, αλλά και καλού παραδείγματος που δίνουμε στα μικρά μας. Έτσι, μπορεί σταδιακά να διαμαρτύρονται λιγότερο και για τη δική τους πρόσδεση.
  • Δεν αγνοούμε ποτέ τα παράπονα των παιδιών. Μπορεί πράγματι το μικρό μας απλώς να ξύπνησε με πιο γκρινιάρικη διάθεση. Μπορεί, όμως, και να ζεσταίνεται περισσότερο από ό,τι καταλαβαίνουμε, αφού τα βρέφη και τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία.

Βάζοντας τα μικρά μας στη θέση τους

Το άλφα και το ωμέγα των ασφαλών οδικών ταξιδιών, είναι φυσικά το σωστό καθισματάκι αυτοκινήτου. Οι επιλογές μπορεί να μοιάζουν ατέλειωτες, όμως αν ξέρουμε τι πρέπει να προσέξουμε, δεν είναι δύσκολο να διαλέξουμε εκείνο που πραγματικά ταιριάζει στις ανάγκες των παιδιών μας.

Οι πιο καλοί οι μαθητές

Δεν είναι ανάγκη να μετατραπούμε σε ειδικούς για να βρούμε το τέλειο καθισματάκι. Κοινοπραξίες συλλόγων αυτοκίνησης και οργανώσεων καταναλωτών (π.χ. ADAC, Stiftung Warentest) δοκιμάζουν παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου μία ή δύο φορές το χρόνο και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες των δοκιμών. Ο γερμανικός σύλλογος αυτοκίνησης ADAC, μάλιστα, δοκιμάζει τα καθίσματα τόσο σε μετωπικές όσο και σε πλευρικές συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας ανδρείκελα σε διάφορα μεγέθη προκειμένου να επιτύχει την ακριβέστερη δυνατή προσομοίωση. Επιπλέον, πραγματοποιεί και περαιτέρω δοκιμές για την ασφάλεια, το ενδεχόμενο κακής χρήσης, την ευκολία καθαρισμού, το σχεδιασμό και τις πιθανές επιβλαβείς ουσίες στα υλικά των καθισμάτων. Έτσι, όταν ένα κάθισμα ή μια εταιρεία επιτυγχάνει σταθερά υψηλές βαθμολογίες, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα προϊόντα της ενισχύουν σημαντικά την ασφάλεια των μικρών μας. Αυτό, για παράδειγμα, συμβαίνει στην περίπτωση της CYBEX, τα καθίσματα αυτοκινήτου της οποίας αναδεικνύονται στις υψηλότερες θέσεις σημειώνοντας εξαιρετικές βαθμολογίες.

Καθίσματα με… διαίσθηση

Ξέρατε ότι το καθισματάκι του πλέον είναι σε θέση να… επικοινωνεί μαζί σας; Στην περίπτωση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου της CYBEX, αυτό είναι απολύτως κυριολεκτικό, αφού όλα τα καθίσματα της σειράς CYBEX Platinum και τα περισσότερα από τα καθίσματα της σειράς Gold διατίθενται και με το έξυπνο κλιπ SensorSafe, το οποίο είναι τοποθετημένο στις ζωνες του καθίσματος. Το Sensorsafe, μέσω μια εφαρμογής συνδέεται με το κινητό σας και σας στέλνει ειδοποιήσεις ώστε να μπορείτε να προστατέψετε το μικρό σας σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, μαθαίνετε άμεσα αν το παιδί έχει αφαιρέσει τις ζώνες, αν κινδυνεύει να πάθει θερμοπληξία λόγω αλλαγής της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας ή επειδή έμεινε μόνο στο αυτοκίνητο, αλλά και αν χρειάζεται μια στάση για να τεντωθεί αφού έχει περάσει πολύ χρόνο δεμένο στη θέση του.

Καθίσματα που μεγαλώνουν μαζί του

Το σωστό μέγεθος του καθίσματος έχει τεράστια σημασία τόσο για την άνεση, όσο και για την ασφάλεια του παιδιού. Αν και, όπως είναι λογικό, είναι αδύνατον να κρατήσει το ίδιο καθισματάκι από την ημέρα της γέννησής του μέχρι τα 12 έτη, όταν πλέον θα είναι έτοιμο να το αποχαιρετίσει για πάντα, τα καθίσματα της σειράς CYBEX Platinum είναι σχεδιασμένα ώστε να προσαρμόζονται στην ανάπτυξή του. Έτσι, το μικρό σας θα χρειαστεί μόλις τρία καθίσματα σε όλη τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας.

Συγκεκριμένα:

Από 0 έως 24 μηνών: Cloud Z i-Size

Το γνωστό «αυγό», τοποθετείται αυστηρά με φορά προς τα πίσω, ώστε να εξασφαλίζει τα μέγιστα επίπεδα ασφάλειας για το μικρό σας, επιτυγχάνοντας εξαιρετική βαθμολογία στα ADAC τεστ (1.7) και κατακτώντας τη διάκριση Best in Class. Ταυτόχρονα, μπορεί να τοποθετηθεί σε σκελετό καροτσιού σε εντελώς οριζόντια θέση, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα καθισματάκια της κατηγορίας του. Και προκειμένου η είσοδος και η έξοδος του μικρού μας από το αυτοκίνητο να γίνεται παιχνιδάκι, διαθέτει μηχανισμό περιστροφής 180 μοιρών, που του επιτρέπει να γυρνά προς την πλευρά της πόρτας.

 

Προσαρμόζεται στις ανάγκες του

Όπως και τα υπόλοιπα καθίσματα της σειράς Platinum, το Cloud Z i-Size διαθέτει προσκέφαλο ρυθμιζόμενου ύψους 11 θέσεων, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του παιδιού καθώς μεγαλώνει. Η αλλαγή μεγέθους του καθίσματος μπορεί να γίνει μέσα σε δευτερόλεπτα. Και, όταν το παιδί μεγαλώσει τόσο ώστε να χρειάζεται να μεταβεί στο επόμενο μέγεθος καθίσματος, η βάση Z στην οποία προσαρμόζεται, παραμένει ίδια και για το Sirona Z i-Size που απευθύνεται σε παιδιά έως τεσσάρων ετών.

Ασφάλεια στα ύψη

Το Cloud Z i-Size έχει ενσωματωμένη και μια σειρά από τις πατενταρισμένες τεχνολογίες της CYBEX για την ασφάλεια, όπως είναι για παράδειγμα το έξυπνο κλιπ SensorSafe. Επιπλέον, διαθέτει το Σύστημα Προστασίας από πλευρική σύγκρουση (Σύστημα L.S.P) το οποίο, σε συνδυασμό και με το κέλυφος απορρόφησης ενέργειας, αυξάνει σημαντικά την ασφάλεια του παιδιού σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης – συγκεκριμένα, μειώνει την ισχύ έως και κατά 25%.

Μέχρι περίπου τεσσάρων ετών: Sirona Z i-Size

Πλέον το μικρό μας μπορεί να κοιτάξει μπροστά – ιδανικά όμως πρέπει να συνεχίσει να είναι στραμμένο προς τα πίσω μέχρι και την ηλικία των τεσσάρων ετών. Το Sirona Z i-Size μας επιτρέπει και τις δύο επιλογές, αφού μπορεί να πραγματοποιήσει στροφή 360 μοιρών χάρη στον καινοτόμο μηχανισμό της βάσης Ζ. Έτσι, το παιδί μπορεί να μπει εύκολα από την πόρτα, αλλά και να τοποθετηθεί προς τη φορά που προτιμάμε. Παράλληλα, χάρη στην ανάκλιση πέντε θέσεων και το ρυθμιζόμενο προσκέφαλο δώδεκα επιπέδων, μπορούμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι κάθεται όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Εκτός από το Σύστημα L.S.P., το Sirona Z i-Size είναι εξοπλισμένο και με την Τεχνολογία Απορρόφησης Ενέργειας ER-Tech, που προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για το παιδί σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, αν το κάθισμά του είναι στραμμένο προς τα εμπρός. Συγκεκριμένα, μειώνει τις δυνάμεις που ασκούνται στον αυχένα του κατά περισσότερο από 20% σε σύγκριση με άλλα συστήματα ασφαλείας.

Μέχρι περίπου δώδεκα ετών: Solution Z-Fix

Πιστοποιημένο με το πιο πρόσφατο πρότυπο ασφάλειας (UN R129/03) με τις πλέον αυστηρές διαδικασίες δοκιμής για την απόδοση σε πλευρικές συγκρούσεις και έχοντας επιτύχει βαθμολογία 1,9 από τον ADAC, το Solution Z-Fix πραγματικά μεγαλώνει μαζί με το παιδί, αφού μπορεί να το ακολουθήσει για περίπου οκτώ χρόνια.

Το ρυθμιζόμενο ύψος δώδεκα θέσεων, η αυτόματη ρύθμιση του πλάτους και τα προστατευτικά για το κεφάλι και τους ώμους του προσαρμόζονται εύκολα με το ένα χέρι, ενώ το πατενταρισμένο ανακλινόμενο προσκέφαλο κρατά το κεφαλάκι του εντός της περιοχής ασφάλειας του καθίσματος. Το σύστημα εξαερισμού το βοηθά να παραμείνει δροσερό κατά τις ζεστότερες μέρες, ενώ και σε αυτή την περίπτωση το καθισματάκι διαθέτει Βελτιστοποιημένο Σύστημα προστασίας από πλευρική σύγκρουση (Σύστημα L.S.P).

Στοχεύοντας στην καινοτομία

Από την ίδρυσή της το 2005, η CYBEX έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον κλάδο της βρεφανάπτυξης, με τα προϊόντα της να περιλαμβάνουν παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, καρότσια, παιδικά έπιπλα και κάποια προϊόντα για το σπίτι όπως η καρέκλα LEMO ή η σειρά που έχει σχεδιάσει αποκλειστικά ο Marcel Wanders για τη CYBEX. Κάθε προϊόν, σχεδιάζεται βάσει της «Αρχής της καινοτομίας» που συνδυάζει τον λειτουργικό συνδυασμό με το σύγχρονο design, την ασφάλεια και τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας. Συγκεκριμένα, η CYBEX στηρίζεται στην αρχή «Design – Safety – Functionality», με την ασφάλεια να καταλαμβάνει τόσο υψηλή θέση στη φιλοσοφία της ώστε να είναι η μοναδική εταιρεία που διαθέτει στο campus της προσομοιωτή ατυχημάτων. Εκεί, εργάζεται σε καθημερινή βάση για την εξέλιξη των καθισμάτων της και τη δημιουργία νέων τεχνολογιών.

Μάθετε περισσότερα για τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου CYBEX εδώ.
Facebook page εδώ.
Instagram account εδώ και εδώ.