Το σπίτι ενός μωρού αποτελεί το ασφαλέστερο μέρος για να παίξει, να μεγαλώσει και να εξελιχθεί. Όταν όμως το μωρό σας ξεκινήσει να μπουσουλά τότε ξεκινούν να αυξάνονται και οι κίνδυνοι ατυχημάτων. Ακόμα και αν το μωράκι σας δεν φτάνει τις ψηλότερες επιφάνειες που μπορεί να τοποθετείτε μεγάλα ή και βαριά αντικείμενα, στην πραγματικότητα θα ήταν καλό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την διαρρύθμιση των χώρων. Αν και μπορεί να φαίνεται δύσκολο να ελέγξουμε κάθε πιθανή παράμετρο, που θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο για το μωρό, μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα βασικότερα, τα οποία περιλαμβάνουν:

1. Σκάλες

Θα ήταν καλό να τοποθετήσετε κάγκελα στην βάση αλλά και την κορυφή κάθε σκάλας, γιατί το μωράκι σας αφού μπουσουλά μπορεί να την ανέβει, με το κατέβασμα να αποτελεί ιδιαίτερα επίφοβο σενάριο. Απλώς επειδή το παιδί βρίσκεται κοντά στο έδαφος, αυτό δεν σημαίνει ότι εκμηδενίζεται ο κίνδυνος της πτώσης, μιας και μπορεί να ανέβει μπουσουλώντας κάποιο σκαλί. Έπειτα θα ήταν καλό να κρατάτε εκτός της κούνιας του οποιοδήποτε αντικείμενο, όπως τα λούτρινα κουκλάκια ή κάποιο κουβερτάκι, διότι μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να σκαρφαλώσει και να βγει έξω από την κούνια του. Ακόμα και μωρά ηλικίας μόλις εννέα μηνών μπορούν να βρουν έναν τρόπο να βγουν.

2. Μικρά αντικείμενα στο πάτωμα

Ακόμα και αν έχετε κοιτάξει το πάτωμα για μικρά αντικείμενα, είναι σημαντικό να είστε πάντα προσεκτικοί καθώς δεν είναι απίθανο να πέσει κάτι κάτω και να μην το συνειδητοποιήσετε επί τόπου. Αν το μωρό σας μπουσουλάει και κάτι πέσει από την τσάντα σας, υπάρχει περίπτωση να το δει και να θέλει να το περιεργαστεί, πράγμα που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες τραυματισμού. Εάν το μωρό σας από την άλλη μπορεί να φτάσει στο τραπεζάκι του καφέ, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε από την συγκεκριμένη επιφάνεια οποιοδήποτε αντικείμενο, μικρό ή μεγάλο και ειδικά αιχμηρό για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο ατυχήματος.

*Το μυστικό για έξτρα ασφάλεια

Για να είστε σίγουροι ότι το παιδί δεν πρόκειται να συναντήσει κάτι… «επικίνδυνο», δοκιμάστε να μπουσουλήσετε πριν από εκείνο σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα δείτε τα πράγματα υπό άλλη… προοπτική και θα είστε σε καλύτερη θέση να αντιληφθείτε ποια πράγματα μπορούν να μείνουν ως έχουν, ποια πρέπει να φύγουν ή ποιες γωνίες θα πρέπει να καλυφθούν. Πράγματι, αυτή η δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε μέχρι που μπορούν να φτάσει το μωρό σας όπως και τα δαχτυλάκια του, γεγονός που θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους κινδύνους.