Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να οργανώσουμε τις διακοπές μας. Φέτος εκτός από τις κλασικές βαλίτσες, θα έχουμε ανά χείρας το αντισηπτικό αλλά και την μάσκα μας, απαραίτητα μέσα για να προστατευθούμε από τον νέο κοροναϊό και να περάσουμε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές. Κάθε συζυγική ή συντροφική σχέση, σαν ένα «άτομο» που απαρτίζεται από δύο, ζει και αναπνέει αυτόνομα, χρειάζεται τις δικές της διακοπές, τη δική της απόδραση, ανάλογα με την κατάσταση, την ηλικία, τη διάθεση και τις ανάγκες της.

Όταν υπάρχουν παιδιά, ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών θεωρεί ότι οι διακοπές είναι αφιερωμένες στην οικογένεια. Κανονίζουν λοιπόν και περνούν διακοπές φροντίζοντας να βρεθούν μόνοι ως οικογένεια, μακριά από κάθε είδους υποχρεώσεις που συνήθως τους αποσπούν από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μακριά από τη δουλειά, το σπίτι, τους συγγενείς, τους γνωστούς, τους φίλους. Αυτό που έχουν ανάγκη και που αισθάνονται ότι τους δίνουν αυτού του είδους οι διακοπές είναι χρόνος αποκλειστικά για τα πολύ κοντινά τους πρόσωπα, που τους λείπει στην καθημερινότητά τους και που δεν αναπληρώνεται επαρκώς στα Σαββατοκύριακα και στις μικρές αργίες αραιά και πού. Θέλουν το χρόνο και την ευκαιρία να παίξουν με τα παιδιά τους, να κουβεντιάσουν, να τεμπελιάσουν, να κάνουν πράγματα μαζί με τον άνδρα ή τη γυναίκα τους χωρίς πίεση χρόνου και χωρίς ένταση.

Oι οικογενειακές διακοπές δίνουν πράγματι τη δυνατότητα στην οικογένεια να «φορτώσει τις μπαταρίες» της κοινής της ζωής. Επειδή από τις σημερινές οικογένειες και τα σημερινά ζευγάρια -ειδικά όταν έχουν παιδιά- λείπει κοινός χρόνος χαλάρωσης και ευχαρίστησης, οι διακοπές που αφιερώνονται απερίσπαστα στην οικογένεια μπορούν να τους ξαναφέρουν κοντά. Αυτό που απολαμβάνουν οι οπαδοί αυτού του είδους των διακοπών είναι το ότι με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, να τα ζήσουν στο πρωινό ξύπνημα, στο κοινό φαγητό, στη βόλτα, στο μπάνιο, στο παιχνίδι, στη διασκέδαση και να χαρούν την παρέα του καθενός χωριστά και όλων μαζί. Oι ρυθμοί είναι πιο χαλαροί, υπάρχει χώρος και χρόνος για όλους και για όλα και η οικογένεια «σφίγγει τους δεσμούς της».

Τα παιδιά αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του «φόρτου εργασίας» της οικογένειας, συνήθως για τη μητέρα. Πολλές γυναίκες, ειδικά αν δεν εργάζονται, αισθάνονται ότι στις οικογενειακές διακοπές ότι ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα από τη συνηθισμένη τους καθημερινότητα. Όταν μάλιστα οι διακοπές είναι στο εξοχικό της οικογένειας, τότε πραγματικά μπορεί να μην υπάρχει καμιά διαφορά όσον αφορά τις καθημερινές δουλειές από τον υπόλοιπο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όταν στο ζευγάρι ο ένας αισθάνεται ότι «τραβάει κουπί» ενώ ο άλλος ξεκουράζεται και απολαμβάνει, δημιουργείται ένταση, η οποία άλλοτε εκτονώνεται με καβγάδες -οπότε ίσως και να αποφορτίζεται κάθε τόσο η κατάσταση- και άλλοτε δεν εκδηλώνεται και δεν εκτονώνεται. Έτσι, το ζευγάρι, αντί να έρθει πιο κοντά στις διακοπές, απομακρύνεται περισσότερο και η σχέση επιστρέφει πιο «κουρασμένη» από πριν.