Το πρώτο βήμα που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν θέλουν να χάσουν βάρος είναι να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν και πράγματι, προκειμένου να καταφέρετε να αδυνατίσετε πρέπει να εξασφαλίζετε καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Ωστόσο, το να μειώσετε το φαγητό δεν αρκεί για να δείτε την επιθυμητή διαφορά στο σώμα σας. Υπάρχουν ορισμένοι «εχθροί» που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας και σας απομακρύνουν από τον στόχο σας για αδυνάτισμα.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι συνήθειες που οδηγούν σε μια δίαιτα χωρίς αποτέλεσμα.

 

*Ο αποκλεισμός ομάδων τροφίμων

 

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα διατροφής, είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες: όλα είναι σημαντικά για τον οργανισμό σας. Οι ακραίες, στερητικές δίαιτες που αποκλείουν ομάδες τροφών δεν γίνεται να είναι λειτουργικές μακροπρόθεσμα. Για πόσο καιρό νομίζετε ότι θα αντέξετε χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες; Φροντίστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα που να περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων αφενός για να μη βαρεθείτε και αφετέρου για να μην στερήσετε από τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά.

*Η εμμονή με τη ζυγαριά

 

Ανεξαρτήτως του συγκεκριμένου στόχου που έχετε θέσει, ένας από τους πιο εύκολους και κοινούς τρόπους να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας είναι με το να ζυγίζεστε τακτικά. Κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να ζυγίζονται σε καθημερινή βάση, μια συνήθεια που είναι αρκετά εμμονική, αγχωτική και… χωρίς ιδιαίτερο νόημα, αφού η διαφορά στο βάρος σας από τη μία ημέρα στην άλλη, έχει να κάνει με τα υγρά που έχετε πάρει ή χάσει και όχι με το λίπος, η απώλεια του οποίου πρέπει να είναι και ο στόχος σας. Προσπαθήστε να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα και να τεστάρετε κάθε φορά κατά πόσο σας βοήθησε το πρόγραμμα που ακολουθήσατε.

*Οι light εκδοχές τροφίμων

 

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία light προϊόντων, ωστόσο πάντα πρέπει να θυμάστε ότι ακόμη κι αν είναι πιο «ελαφριά», αυτό δε σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να παρασύρονται όταν καταναλώνουν light προϊόντα με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην υπερκατανάλωση τροφής και κατ’ επέκταση να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες. Με λίγα λόγια, ακόμη και τα light τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

*Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι

 

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, δεν υπάρχουν «μαγικές» δίαιτες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά μέσα σε λίγες ημέρες. Τα προγράμματα που υπόσχονται κάτι τέτοιο συνήθως δεν είναι ούτε ασφαλή ούτε βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Έτσι, αν ο στόχος σας είναι το αδυνάτισμα με διάρκεια, καλό είναι να καταλάβετε πως η αλλαγή στο σώμα σας θα έρθει σταδιακά, ως αποτέλεσμα μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Επίσης, αποφύγετε τις κατηγορηματικές δηλώσεις, που πολύ σύντομα μπορεί να στραφούν εναντίον σας. Φράσεις όπως «δεν ξανατρώω παγωτό» ή «ό,τι και να γίνει εγώ θα πηγαίνω κάθε ημέρα στο γυμναστήριο» θα ξυπνήσουν μέσα σας αισθήματα ενοχής μόλις δεν μπορέσετε να τις τηρήσετε και τότε είναι πολύ πιθανό το αίσθημα της αποτυχίας να σας αποθαρρύνει.

*Η καθιστική ζωή

 

Αν και το να πηγαίνετε για κολύμπι ή για τρέξιμο σε τακτική βάση είναι μια αδιαμφισβήτητα καλή συνήθεια, ακόμη και το να περπατάτε μέχρι τη δουλειά σας ή να ανεβαίνετε στο διαμέρισμά σας με τις σκάλες αντί το ασανσέρ, είναι μια αρχή. Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να αυξάνετε τη σωματική σας δραστηριότητα και βάλτε ως στόχο τα 10.000 βήματα την ημέρα.