Τρέχουσες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι στοργικοί, υποστηρικτικοί πατέρες συμβάλλουν καθοριστικά στην αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η στοργική και πολύπτυχη σχέση πατέρα – παιδιού προάγει την ανάπτυξη των παιδικών επιτευγμάτων αλλά και βελτιώνει τον προσαρμοστικό μηχανισμό του παιδιού. Οι υποστηρικτικοί πατέρες, οι οποίοι παρέχουν στα παιδιά μια λογική, συνεπή καθοδήγηση δίχως να επιβάλλουν αυθαίρετα την θέλησή τους, συμβάλλουν στην καλλιέργεια αυτοπεποίθησης και ικανότητας.

Περάστε χρόνο μαζί με το παιδί

Βρείτε δραστηριότητες που αρέσουν τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί και προσπαθήστε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται έμπρακτα στο παιδί ότι είναι σημαντικό για εσάς και ότι η παρουσία του είναι κάτι περισσότερο από απλώς επιθυμητή. Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από όσο συνειδητοποιούμε για αυτό και είναι σημαντικό να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο.

Η πειθαρχία απαιτεί αγάπη

Όλα τα παιδιά χρειάζονται θετική καθοδήγηση και πειθαρχία, όχι ως μέσο τιμωρίας αλλά πολύ περισσότερο για να θέσουν εύλογα όρια. Ο πατέρας θα ήταν καλό να υπενθυμίζει στο παιδί τις συνέπειες των ενεργειών τους και να αναγνωρίζουν θετικά, να επαινούν δηλαδή την επιθυμητή συμπεριφορά. Οι πατέρες που πειθαρχούν με ήρεμο και δίκαιο τρόπο, καταφέρνουν να δείχνουν την αγάπη τους προς το παιδί και όχι το αυστηρό τους πρόσωπο.

Να είστε καλό πρότυπο

Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι πατέρες αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους, καθώς είναι εκείνοι που διδάσκουν τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια τι είναι σημαντικό στην ζωή, επιδεικνύοντας ειλικρίνεια, ταπεινότητα και υπευθυνότητα. Ο γιος θα εκλάβει μια πρώτη εικόνα για την δική του συμπεριφορά στους γύρω του ενώ η κόρη που περνά χρόνο με έναν στοργικό πατέρα, μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι της αξίζει μια συμπεριφορά με σεβασμό και εκτίμηση.

Καθοδηγήστε το

Ο καλός πατέρας καθοδηγεί το παιδί στα σημαντικότερα μαθήματα αυτής της ζωής, δείχνει δηλαδή στα παιδιά ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος και τα ενθαρρύνει πάντα να επιλέξουν το πρώτο και να κάνουν πάντα το καλύτερο δυνατό, τόσο για τον εαυτό τους ή την οικογένεια όσο και για τους γύρω τους.