Νιώσατε το μωρό σας να κινείται ή μήπως ήταν αέρια; Μερικές ημέρες, είναι αδύνατο να καταλάβετε τη διαφορά.

Πότε θα αρχίσει να κινείται το μωρό μου;

 

Το μωρό σας κινείται πολύ πριν το νιώσετε εσείς. Στην πραγματικότητα, ο γυναικολόγος σας μπορεί να εντοπίσει αυθόρμητες κινήσεις του εμβρύου, όπως τεντώματα ή κουνήματα, περίπου στις 8 εβδομάδες κύησης. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε. Ωστόσο, το έμβρυο είναι ακόμα πολύ μικρό σε αυτή τη φάση για να νιώσετε κάτι.

Πότε θα νιώσω το μωρό να κινείται;

 

Για τις περισσότερες γυναίκες που βιώνουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, αυτά τα πρώιμα φτερουγίσματα, μπορούν να συμβούν από τις 18 έως τις 22 εβδομάδες κύησης. Αλλά αυτός δεν είναι ένας στάνταρ κανόνας. Στην πραγματικότητα μπορεί να νιώσετε το πρώτο μωρό σας να κινείται στις 16 εβδομάδες, μια αίσθηση που ίσως θυμίζει φυσαλίδες αερίου.

Το πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας και η θέση της μήτρας σας παίζουν επίσης ρόλο όταν αισθάνεστε αυτές τις πρώτες κινήσεις. Θα αισθανθείτε κίνηση όταν η μήτρα σας είναι στο ίδιο επίπεδο με τον αφαλό σας και το μωρό είναι αρκετά μεγάλο, δηλαδή ζυγίζει περίπου μισό κιλό. Ωστόσο, οι μαμάδες που έχουν ήδη γεννήσει ένα μωρό αισθάνονται συχνά κινήσεις νωρίτερα, ακόμη και από τις 12 εβδομάδες κύησης. Αυτές οι μαμάδες ξέρουν ήδη πώς είναι αυτή η αίσθηση και το κοιλιακό τοίχωμά τους χαλαρώνει νωρίτερα, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται τις κινήσεις νωρίτερα.

Εάν δεν αισθάνεστε το μωρό σας να κινείται έως την 22η εβδομάδα κύησης, ενημερώστε τον γιατρό σας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ίσως να μην αισθανθήκατε το μωρό σας να κινείται ακόμα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με κάποιο επιπλέον βάρος δεν αισθάνονται τις κινήσεις τόσο έντονα. Η θέση του πλακούντα μπορεί να καταστέλλει τις αισθήσεις. Ή, σπάνια, μπορεί να είναι κάτι πιο σοβαρό, όπως ένα ζήτημα που καθυστερεί την κίνηση του μωρού.

Πώς θα είναι οι κινήσεις του μωρού μου;

 

Οι πρώτες κινήσεις που νιώθετε από το μωρό δεν θα μοιάζουν με κλωτσιά – τουλάχιστον όχι στην αρχή. Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν τις πρώιμες κινήσεις με την αίσθηση των φυσαλίδων αερίου. Αυτά τα διακριτικά φτερουγίσματα μεταμορφώνονται συχνά σε μεγαλύτερες, πιο διακριτές κινήσεις περίπου την 22η εβδομάδα κύησης. Τότε οι κινήσεις του μωρού θα μοιάζουν περισσότερο με κλωτσιές, γροθιές ή ακόμη και γδάρσιμο, αφού τα μωρά έχουν αιχμηρά νύχια. Για ορισμένες γυναίκες, ωστόσο, η αίσθηση θα είναι πάντα λίγο πιο ήπια. Εάν ο πλακούντας σας είναι στο μπροστινό μέρος της μήτρας (πρόσθιος πλακούντας), μπορεί να έχετε μειωμένη αίσθηση.

Πότε θα μπορούν να αισθανθούν άλλα άτομα το μωρό να κινείται;

 

Ο σύντροφός σας, οι γονείς, τα αδέλφια και οι φίλοι σας συνήθως μπορούν να αισθάνονται τις κινήσεις του μωρού όταν είστε περίπου 24 έως 28 εβδομάδων έγκυος. Και πάλι όμως το αν οι άλλοι θα μπορούν να αισθανθούν ότι το μωρό κινείται, πραγματικά εξαρτάται από τη θέση του πλακούντα σας. Ένας πρόσθιος πλακούντας καθιστά πιο δύσκολο για την οικογένεια και τους φίλους να νιώσουν το μωρό να κινείται.