Ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια μπορεί να αποτελέσει μια σύνθετη διαδικασία ανεξάρτητα από τα πόσα παιδιά έχετε. Την στιγμή που θα υποδεχθείτε το επόμενο παιδί στην αγκαλιά σας, τότε το πρόγραμμά σας θα αλλάξει για ακόμη μία φορά και θα πρέπει να βρείτε και πάλι νέες ισορροπίες. Η μετάβαση κάθε φορά τείνει να είναι διαφορετική, αφού κάθε παιδί που έρχεται είναι διαφορετικό και κάθε μεγάλος αδελφός ή μεγάλη αδελφή αναμένεται να αντιδράσει διαφορετικά. Για να κάνετε την μετάβαση πιο ομαλή, τόσο για εσάς όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

*Προετοιμάστε τα παιδιά

Θα ήταν καλό να ξεκινήσετε την διαδικασία της μετάβασης, προετοιμάζοντας τα παιδιά για τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένειά σας. Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο όταν έχετε να κάνετε με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή και εφήβους ενώ μπορεί να γίνει πιο δύσκολο όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά και ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία. Στην περίπτωση που τα παιδιά είναι μικρά είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε τι σημαίνει το νέο μωρό στην οικογένεια και πώς μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα όλων στο σπίτι. Ωστόσο, δώστε τους να καταλάβουν ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα αγαπάτε ή ότι το ενδιαφέρον σας θα στραφεί μόνο στο μωρό. Μιλήστε τους για όλα τα πράγματα που το μωρό θα χρειαστεί και ρωτήστε τα παιδιά πώς θα ήθελαν να βοηθήσουν.

*Μιλήστε για τα θετικά του νέου παιδιού

Πείτε στα παιδιά σας όλα τα υπέροχα πράγματα που θα έρθουν μαζί με το μωρό. Μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι τα μωρά είναι εξαιρετικά χαριτωμένα και γλυκά. Δοκιμάστε επίσης να τους πείτε ότι μπορούν να βοηθήσουν το μωρό να μάθει να παίζει, να μιλά, να στέκεται ή και να περπατά. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι πρόκειται για τον νέο καλύτερό του φίλο. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε ότι ορισμένα βράδια το μωρό θα είναι ανήσυχο και θα κλαίει αλλά φροντίστε τουλάχιστον στην αρχή να αναφέρετε περισσότερο τις θετικές εμπειρίες που θα αποκομίσουν από το νέο τους αδελφάκι.

*Συνεχίστε να περνάτε χρόνο μαζί τους

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε με τον ερχομό του νέου μέλους είναι να περνάτε ελεύθερο χρόνο μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφιερώνετε ξεχωριστά λίγο χρόνο στο καθένα ώστε να νιώθουν το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Δοκιμάστε να αφήσετε για μερικά λεπτά το μωρό με το σύντροφό σας ή ένα αξιόπιστο αγαπημένο σας πρόσωπο και κάντε μια σύντομη βόλτα με το ένα παιδί ή πάρτε τα όλα και πηγαίνετε για παγωτό. Μπορείτε να κάνετε ένα περίπατο στην γειτονιά ή να καθίσετε ακόμα και στο μπαλκόνι. Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το τι κάνετε, αρκεί να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί.