Οι περισσότερες νέες μανούλες αγχώνονται για τα μοτίβα ύπνου που αναπτύσσει το νεογέννητο και δεν μπορούν παρά να… ελπίζουν ότι με την πάροδο των εβδομάδων το μικρό τους θα κοιμηθεί καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας. Φυσικά θα φτάσει η στιγμή που το μωρό σας θα κοιμηθεί καθ’όλη την διάρκεια της νύχτας, ωστόσο οι ώρες ύπνου του νεογέννητου όπως και του μωρού μπορεί να ποικίλει από παιδί σε παιδί.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται πραγματικά;

Ο χρόνος ύπνου που χρειάζεται το μωρό σας βασίζεται στην ηλικία του, με τον αριθμό αυτό πιθανότατα να επηρεάζεται κι από μερικούς ακόμα παράγοντες. Ανάλογα με τον μήνα της ηλικίας του, το μωρό μπορεί να χρειαστεί:

Νεογέννητο έως και 3 μηνών

Ένα μωρό μέχρι και τον τρίτο μήνα συνολικά θα κοιμάται περίπου 14 έως και 17 ώρες την ημέρα. Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να ξυπνά ανά περίπου δύο έως και τέσσερις ώρες για να φάει, να το αλλάξετε και να το ησυχάσετε στην αγκαλιά σας. Αν και δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου που μπορεί το μωρό να ακολουθήσει, συνήθως τείνουν να κοιμούνται περίπου από οκτώ έως και δώδεκα ώρες κάθε βράδυ, συμπληρώνοντας τις υπόλοιπες ώρες ανά τυχαία διαστήματα μέσα στην ημέρα, γεγονός που πάλι μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα με το μωρό.

Από 4 έως 6 μηνών 

Κατά την διάρκεια αυτών των μηνών συνήθως τα μωρά κοιμούνται από περίπου 12 έως 16 ώρες την ημέρα ενώ ορισμένα βράδια μπορεί να κοιμηθούν και για συνολικά έξι ώρες δίχως διακοπή. Το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σας θα ενταχθεί στην υπόλοιπη ρουτίνα της οικογένειας καθώς θα αρχίσει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα και λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς πλησιάζει τον έκτο μήνα.

Από 7 έως 11 μηνών 

Ο συνολικός ύπνος παραμένει περίπου ο ίδιος, ωστόσο το μωρό μπορεί να κοιμηθεί δίχως διακοπή το βράδυ από 10 έως και 12 ώρες ενώ μπορεί να πάρει έναν υπνάκο δύο ή τρεις φορές μέσα στην ημέρα.