Είτε περνάτε ατελείωτες ώρες στην παραλία, είτε μαυρίζετε δίπλα στην πισίνα, είτε απλά προσπαθείτε να βελτιώσετε τη διατροφή σας αυτό το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε φρέσκα, εποχιακά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Άλλωστε, με όλη αυτή την ηλιοφάνεια προκύπτουν τρόφιμα που είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και νερό για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σας σε ενυδάτωση.

Αν και δεν υπάρχουν «μαγικές» τροφές που προκαλούν αυτόματα απώλεια βάρους, η αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες με τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε σημαντικό αριθμό θερμίδων και κατ’ επέκταση να ενισχύσει το αδυνάτισμά σας. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να βελτιώσετε τη διατροφή σας και να διευκολύνετε την απώλεια βάρους είναι επιλέγοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες. Έτσι, θα είστε σε θέση να τονώσετε τη συνολική υγεία σας και να διασφαλίσετε ότι εξακολουθείτε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Οι καλοκαιρινές τροφές που ενισχύουν την απώλεια βάρους

*Ντομάτες

 

Ζουμερές, νόστιμες και φτωχές σε θερμίδες, οι ντομάτες είναι ίσως το αγαπημένο καλοκαιρινό τρόφιμο στη χώρα μας. Μια μέτριου μεγέθους ντομάτα περιέχει μόλις 32 θερμίδες και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Επίσης, περιέχει βιταμίνη C, κάλιο και λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

*Καρπούζι

 

Δροσιστικό και γλυκό, το καρπούζι είναι το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, ενώ με 91.5% περιεκτικότητα σε νερό, συνδυάζει την απόλαυση με την ενυδάτωση. Παράλληλα, αποτελεί καλή πηγή καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, ένα συστατικό με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Με μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, το καρπούζι είναι το ιδανικό σνακ για όσους προσέχουν το βάρος τους. Αντικαθιστώντας τα παγωτά και τα γλυκά με το καρπούζι, θα γλιτώσετε πολλές θερμίδες και θα είστε σε θέση να αδυνατίσετε ευκολότερα.

*Μούρα

 

Όποιο είδος και αν προτιμάτε – βατόμουρα, μύρτιλα, σμέουρα- αυτά τα καλοκαιρινά φρούτα περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και έχουν χαμηλότερες θερμίδες από άλλα φρούτα όπως οι μπανάνες και τα μάνγκο. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες (ενδεικτικά ένα φλιτζάνι σμέουρα περιέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και το 20% για τους άντρες), τα μούρα σάς βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και αποτρέπουν το τσιμπολόγημα. Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β και C.

*Αγγούρια

 

Με 96.7% περιεκτικότητα σε νερό, τα αγγούρια αποτελούν το καλύτερο λαχανικό όσον αφορά στην ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ με μόνο 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι (150 γραμμάρια) μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς ενοχές.

*Αρακάς

 

Πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδηρο, τα μπιζέλια είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κρέατος που συνήθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

*Ροδάκινα

 

Τα ροδάκινα είναι από τα νόστιμα και ζουμερά φρούτα του καλοκαιριού και είναι ιδανικά αν λαχταράτε κάτι γλυκό. Ένα μεσαίο ροδάκινο περιέχει 39 θερμίδες και είναι πλούσιο σε κάλιο και βιταμίνη C – περιέχει το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Παράλληλα, το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο που δίνει στα ροδάκινα τη χαρακτηριστική απόχρωση τους, μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών.

*Πιπεριές

 

Αυτό το καλοκαιρινό λαχανικό που πηγαίνει με τα πάντα είναι τόσο φτωχό σε θερμίδες και τόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που δεν πρέπει να λείπει από το μενού σας. Μία μεσαίου μεγέθους πιπεριά περιέχει μόλις 37 θερμίδες, 1  γραμμάριο πρωτεΐνης, 2 1/2 γραμμάρια φυτικών ινών και μόνο 5 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης.

*Ανανάς

 

Πλούσιος σε βιταμίνη C και κάλιο, ο ανανάς έχει υψηλότερη αναλογία ζάχαρης-θερμίδων συγκριτικά με άλλα φρούτα – οπότε απολαύστε τον με μέτρο. Ωστόσο, αυτό το ζουμερό και γλυκό φρούτο είναι επίσης μια καλή πηγή βρομελίνης, μιας ένωσης που χαρίζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στον ανανά. Μπορείτε να απολαύσετε τον ανανά τόσο ως συνοδευτικό στο γιαούρτι σας όσο και ως προσθήκη στις καλοκαιρινές σαλάτες σας.