Πιθανότατα ηχεί ακόμα στα αυτιά σας η φωνή της μητέρας σας να σας λέει ότι δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα μέχρι να χωνέψετε το φαγητό σας. Κι ενώ από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και πλέον δεν είστε μικρό παιδί, ίσως ακόμα αναρωτιέστε αν μπορείτε να κολυμπήσετε μετά το φαγητό. Τι ισχύει τελικά; Ήταν η μητέρα σας υπερβολική ή υπάρχει πράγματι λόγος που αυτή η πεποίθηση είναι τόσο δημοφιλής;

 

Μπορώ να κολυμπήσω μετά το φαγητό;

 

Δεν πρέπει ποτέ να μπαίνετε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από το τελευταίο σας γεύμα, αφού το γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η καρδιά σας θα αναγκαστεί να δουλέψει εντατικά προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία της πέψης και παράλληλα να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, κάτι το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο οργανισμός σας και να κινδυνεύσετε να λιποθυμήσετε. Όπως καταλαβαίνετε, η λιποθυμία στη θάλασσα αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες πνιγμού.

Ωστόσο, ούτε το κολύμπι με εντελώς άδειο στομάχι είναι ιδανικό, μιας και μπορεί να εξαντληθείτε. Προτιμήστε, λοιπόν, να έχετε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (π.χ. μια φρυγανιά ή ένα μικρό φρούτο), ώστε να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια. Και πάλι όμως φροντίστε να περιμένετε να χωνέψετε προτού μπείτε στη θάλασσα.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ προτού κολυμπήσετε. Αν, λοιπόν, σας αρέσει να πίνετε το κοκτέιλ σας δίπλα στο κύμα, έχετε κατά νου ότι τα οινοπνευματώδη ποτά μειώνουν σημαντικά τα αντανακλαστικά σας και κατ’ επέκταση καθιστούν επικίνδυνο το κολύμπι. Αν μάλιστα βρίσκεστε σε κατάσταση ημιμέθης ή μέθης, απλά μην μπείτε στη θάλασσα.

Προσοχή!

 

Σε κάθε περίπτωση, αν καθώς κολυμπάτε αισθανθείτε αδιαθεσία, ζαλάδα και τάση προς εμετό, βγείτε αμέσως στην ακτή, αφού υπάρχει πιθανότητα η ζάλη να εξελιχθεί σε λιποθυμία και αν συμβεί αυτό μέσα στο νερό, είναι άκρως επικίνδυνο, όπως προαναφέρθηκε.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη: επειδή αποφασίσατε να κολυμπήσετε ενώ δεν αισθανόσασταν καλά, επειδή κολυμπάτε πολλή ώρα και έχετε εξαντληθεί, επειδή έχετε πάθει ηλίαση, επειδή ο οργανισμός έχει αφυδατωθεί, επειδή είστε νηστικοί ή επειδή μπήκατε στη θάλασσα με γεμάτο στομάχι. Αν συνδυαστικά με τη ζαλάδα έχετε εφίδρωση (κάτι που δεν συμβαίνει συχνά μέσα στη θάλασσα), τότε είναι μια ακόμη ένδειξη λιποθυμίας. Με τα πρώτα σημάδια αδιαθεσίας ζητήστε αμέσως βοήθεια από τους διπλανούς σας κολυμβητές και μόλις βγείτε από τη θάλασσα ξαπλώστε σε σκιερό μέρος μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα.