Το μπανάκι του μωρού σας μπορεί να είναι βασικό κομμάτι της νυχτερινής σας τελετουργίας, αλλά οι γιατροί δεν συνιστούν να κάνουμε καθημερινά μπάνιο τα νεογέννητα, αφού η υπερβολική έκθεση στο νερό μπορεί να προκαλέσει υγρασία στο δέρμα του και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα. Από την άλλη, το να μην πλένουμε το μικρό μας αρκετά συχνά μπορεί επίσης να επιδεινώσει το έκζεμα και να οδηγήσει σε άλλες λοιμώξεις.

«Είναι μια λεπτή ισορροπία», λέει ο Scott Grant, γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων του Ιατρικού Κέντρου του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν. Αλλά το ίδιο το μπάνιο πιθανότατα δεν είναι το πρόβλημα: «Η χρήση προϊόντων μπάνιου που δεν είναι κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα των μωρών, συμπεριλαμβανομένων λοσιόν που περιέχουν βαφές ή αρώματα, μπορεί να αντιδράσει με το δέρμα των μωρών και να κάνει το έκζεμα χειρότερο ακόμη και αν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο μπάνιο», συμπληρώνει.

 

 

Επομένως, πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το μωρό;

 

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά να κάνετε μπάνιο το βρέφος τρεις φορές την εβδομάδα μέχρι τα πρώτα γενέθλιά του. «Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν μπορεί να βρωμίζονται περισσότερο και έτσι να χρειάζονται πιο συχνά μπάνιο. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, αυτός ο κανόνας είναι επαρκής εφόσον η περιοχή της πάνας καθαρίζεται κατάλληλα μετά από κάθε αλλαγή», λέει ο Δρ Grant.

Πώς να καθαρίζετε το μωρό σας καθημερινά

 

Ακριβώς όπως εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε αποσμητικό όταν βγαίνετε από ντους, έτσι ορισμένα μέρη του μωρού χρειάζονται προσοχή καθημερινά είτε το έχετε κάνει μπάνιο είτε όχι.

«Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά την περιοχή της πάνας, ειδικά μετά από τα κόπρανα, και ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος», συμβουλεύει ο Δρ Grant.

Μην αποφεύγετε τη λοσιόν. «Η καθημερινή εφαρμογή μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του εκζέματος, οπότε αυτό μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στη ρουτίνα που έχετε πριν τον ύπνο του μωρού», λέει ο Δρ Grant. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μωρά που έχουν ήδη δείξει σημάδια εκζέματος ή έχουν αδέλφια ή γονείς με έκζεμα.»

Με λίγα λόγια, το να κάνετε μπάνιο το μωρό σας όχι περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα είναι απόλυτα υγιές, δεδομένου ότι σκουπίζετε την περιοχή της πάνας σε κάθε αλλαγή και εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα καθημερινά.