Ενώ πολλοί άνθρωποι περιορίζουν τους υδατάνθρακες (σκεφτείτε τις δίαιτες Keto ή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες), πρόκειται για ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά (μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος) που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει εύρυθμα. Δεδομένου ότι τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων, η δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες αποκλείει περισσότερα υγιεινά τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας.

Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες δεν χρειάζεται να είναι ο κακός της υπόθεσης. Όταν εστιάζετε την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα σε υγιεινές πηγές σύνθετων υδατανθράκων, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, αισθάνεστε χορτάτοι χάρη στην περιεκτικότητα αυτών των τροφών σε φυτικές ίνες και πιθανότατα θα έχετε λιγότερες λιγούρες για γλυκά.

Καλό είναι, λοιπόν, να σταματήσετε να πιστεύετε τους διαδεδομένους μύθους που δαιμονοποιούν τους υδατάνθρακες.

 

Τρεις μύθοι για τους υδατάνθρακες που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

 

Μύθος 1ος: «Για να χάσεις βάρος πρέπει να κόψεις τους υδατάνθρακες»

 

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημες τα τελευταία χρόνια, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες. Και ενώ οι δίαιτες που περιορίζουν την κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να λειτουργήσουν αρχικά, δεν είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα. Έτσι, όταν σταματήσετε να τους καταναλώνετε αρχικά θα χάνετε νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είστε σε θέση να χάσετε λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες.

Αντί, λοιπόν, να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, προτιμήστε τους σύνθετους υδατάνθρακες και απλά περιορίστε το μέγεθος των μερίδων σας.

Μύθος 2ος: «Οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση του λίπους στο σώμα»

 

Μια άλλη πεποίθηση που έχει επικρατήσει είναι ότι οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται πιο εύκολα ως λίπος από τα άλλα δύο μακροθρεπτικά συστατικά, την πρωτεΐνη και το λίπος, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια. Οι υδατάνθρακες στην πιο απλή μορφή τους είναι ζάχαρη, η οποία διασπάται εξαιρετικά εύκολα από τον οργανισμό σας. Σκεφτείτε ότι ήδη προτού καταπιείτε ένα κράκερ, τα πεπτικά ένζυμα στο σάλιο σας έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της χημικής διάσπασης.

Εάν υπάρχουν υπερβολικά σάκχαρα στο σώμα, μπορεί να συμβούν τρία πράγματα:

-Το σώμα σας πιστεύει ότι θα χάσει ενέργεια αν τα αποθηκεύσει, οπότε αυξάνει τον μεταβολικό του ρυθμό αρκετά ώστε να τα κάψει

-Θα αποθηκευτούν ως γλυκογόνο στον μυϊκό ιστό ή στο συκώτι ώστε να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια κατά τη διάρκεια της γυμναστικής

-Το σώμα σας θα ξεκινήσει τη διαδικασία λιπογένεσης ή αποθήκευσης λίπους

Η τρίτη επιλογή απαιτεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη, οπότε το σώμα σας δεν θα επιλέξει εύκολα αυτήν την επιλογή, εκτός αν πρέπει. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχετε φάει πολύ περισσότερο από όσο μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα σας. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι τόσο εύκολο για το σώμα σας να αποθηκεύει τους υδατάνθρακες ως λίπος. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο.

Μύθος 3ος: «Οι υδατάνθρακες δεν είναι καλοί για την υγεία»

 

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό εντοπίζεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και την πνευματική υγεία.