Η διατροφή που θα ήταν καλό να ακολουθείτε την περίοδο του θηλασμού, μοιάζει περίπου με εκείνη που ακολουθήσετε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, με την διαφορά ότι στην φάση του θηλασμού οι κανόνες είναι πιο χαλαροί. Αυτό διότι ενώ συχνά ακούμε ότι «είμαστε ό,τι τρώμε», στην περίπτωση του μητρικού γάλακτος δεν ισχύει τόσο. Ο βασικός συνδυασμός λιπαρών-πρωτεϊνών-υδατανθράκων του ανθρώπινου γάλακτος δεν εξαρτάται άμεσα από τις τροφές και τα υγρά που καταναλώνετε. Ακόμη και οι γυναίκες που δεν τρέφονται καλά μπορούν να ταΐσουν τα μωρά τους επαρκώς, καθώς εάν μια μαμά δεν καταναλώνει αρκετές θρεπτικές ουσίες για να παράγει γάλα, το σώμα θα στραφεί στις δικές του αποθήκες  για να τροφοδοτήσει την παραγωγή γάλακτος.

Θηλασμός και τροφές

Σε γενικές γραμμές όσο θηλάζετε θα ήταν καλό να επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγετε τα ανθυγιεινά. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι πολλά από τα αγαπημένα σας.. επιστρέφουν.

Τι να επιλέξετε

Το να τρώτε καλά όσο θηλάζετε σημαίνει να επιλέγετε μια ποικιλία θρεπτικών τροφίμων. Και δεδομένου ότι μια ποικιλία στην διατροφή σας αλλάζει τη γεύση και τη μυρωδιά του γάλακτός σας, θα εκθέσει το μωρό σας σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Επεκτείνοντας τους γευστικούς ορίζοντες του παιδιού ήδη πριν ξεκινήσει τις στέρεες τροφές, μπορεί πράγματι να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να γίνει ιδιαίτερα επιλεκτικό. Για αυτό θα ήταν καλό καθημερινά να καταναλώνετε περίπου τρεις μερίδες πρωτεΐνης, πέντε μερίδες με τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, μία ή και περισσότερες μερίδες με τροφές πλούσιες σε σίδηρο, δύο μερίδες πλούσιες σε βιταμίνη C, τρεις έως και τέσσερις μερίδες φυλλώδη πράσινα λαχανικά, μικρές ποσότητες από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τι να αποφύγετε

Όσο θηλάζετε θα ήταν καλό να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, καθώς υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας νευρικότητα, ευερεθιστότητα και αϋπνία. Εκτός από τον κλασικό καφέ θα ήταν καλό να προσέξετε και το τσάι αλλά και την σοκολάτα. Θα ήταν επίσης καλό να αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως και το κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κατά γενικό κανόνα, θα ήταν καλό να ελέγχετε τις ετικέτες και να προσπαθείτε να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλά πρόσθετα.