Τα πρώτα βήματα του μωρού αποτελούν μια ιδιαίτερη και συναρπαστική στιγμή τόσο για εσάς όσο και εκείνο, καθώς μέρα με την ημέρα μαθαίνει ότι μπορεί να περπατήσει, ανακαλύπτει δηλαδή μια νέα δεξιότητα. Τα παιδιά συνήθως δεν αρχίζουν να περπατούν μέχρι να είναι μεταξύ 9 και 18 μηνών. Όταν το μικρό σας ετοιμάζεται να ξεκινήσει το περπάτημα, ίσως αναρωτιέστε εάν το μωρό σας χρειάζεται κάλτσες ή παπούτσια. Όταν βοηθάτε το μωρό σας να μάθει πώς να περπατά για πρώτη φορά, θα ήταν καλή ιδέα να παραλείψετε τα παπούτσια για την ώρα. Καθώς το μωρό μαθαίνει να συντονίζει τις κινήσεις του για να κάνει τα πρώτα του βήματα, σημαντικές αισθητηριακές πληροφορίες προέρχονται από τα πέλματα των ποδιών του.

Με ή χωρίς κάλτσες;

Ενώ οι κάλτσες και τα παπούτσια συμβάλλουν στην προστασία του παιδιού από το ζεστό ή το κρύο δάπεδο, ίσως να είναι καλύτερο να μάθει χωρίς παπούτσια ή με ένα ζευγάρι, που διαθέτει ιδιαίτερα μαλακή σόλα. Μαθαίνοντας να περπατά δίχως παπούτσια ενισχύει ταυτόχρονα την μυϊκή δύναμη των παιδιών του, κάτι που θα το βοηθήσει στην καθημερινότητά του ως ενήλικας. Μόλις το παιδί αρχίσει να σας δείχνει ότι είναι σε θέση να περπατάει μόνο του και ότι το κάνει συχνά, τότε μπορείτε σταδιακά να του φορέσετε κάλτσες ή και παπούτσια. Για να αγοράσετε το σωστό μέγεθος για το μικρό σας έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να μετρήσετε σωστά τόσο το πλάτος όσο και το μήκος ενώ μην ξεχνάτε ότι τα μεγέθη αλλάζουν γρήγορα, αφού η ανάπτυξή τους είναι ταχύτατη.

Εύκαμπτα και άνετα

Θα ήταν καλό να βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια που θα αγοράσετε για το μικρό σας, μόλις μάθει να περπατά, είναι εύκαμπτα και άνετα και ότι έχουν άφθονο χώρο για τα δάχτυλα των ποδιών του. Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού θα πρέπει επίσης να είναι πλατύτερο από το πίσω για να μην πιέζει το πόδι τους ή να μην τα δυσκολεύει στο βηματισμό τους.  Ίσως είναι επίσης καλή ιδέα να αποφύγετε παπούτσια με κορδόνια, αγκράφες ή ιμάντες, καθώς μπορεί να διευκολύνει το πέλμα του να βγει από τα παπούτσια του. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να δοκιμάσετε να αφήσετε το παιδί να μάθει να περπατά με γυμνά πόδια ώστε να συνηθίσει και την νέα αίσθηση του εδάφους, αφού βεβαιωθείτε ότι το δάπεδο δεν είναι ούτε πολύ ζεστό ούτε πολύ κρύο. Θα ήταν επίσης καλό να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα, όπως μικρά κομματάκια από παζλ, τουβλάκια ή άλλα παιχνίδια που πατώντας τα μπορεί να πονέσει. Αφού διαπιστώσετε ότι το μικρό σας έχει μάθει να περπατά, μπορείτε να μεταβείτε στα παπούτσια του.