Η εκμάθηση του περπατήματος περιλαμβάνει μια σειρά βημάτων που συνήθως ξεκινούν όταν το μωρό σας αρχίζει να σηκώνεται σε όρθια θέση στην κούνια του. Στη συνέχεια θα κρατηθεί από έναν καναπέ για να βρει ισορροπία καθώς κινεί τα πόδια του. Μόλις μπορεί να πάει εύκολα από το ένα αντικείμενο στο άλλο, πλησιάζει η ώρα για τα πρώτα του ανεξάρτητα βήματα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί συχνά να διαρκέσει μερικούς μήνες, οπότε μην απορήσετε εάν αυτό το πρώτο βήμα δεν συμβεί εν μία νυκτί.

Ενώ η γενετική επηρεάζει την ικανότητα του μωρού να περπατήσει, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες:

Ιδιοσυγκρασία: Τα προσεκτικά μωρά μπορεί να είναι ικανοποιημένα με το να μπουσουλούν για λίγο.

Μέγεθος: Έχει να κάνει με τις αναλογίες. Εάν ένα μωρό είναι πολύ βαρύ, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βρει την ισορροπία του.

Ομιλία: Τα μικρά τείνουν να φτάνουν ένα ορόσημο τη φορά και η ανάπτυξη της ομιλίας μπορεί να έχει προτεραιότητα από το περπάτημα.

Ευκαιρία: Τα μωρά που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι στο πάτωμα και κίνηση τείνουν να περπατούν αργότερα.

Περιμένετε το μωρό σας να κάνει τα πρώτα του βήματα μεταξύ 8 και 18 μηνών.

Δώστε του την ευκαιρία να εξασκηθεί

 

Αφήστε το στο πάτωμα για να έχει περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας να εξερευνήσει και να εξασκηθεί. Μπορείτε επίσης να το δελεάσετε να περπατήσει τοποθετώντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μακριά από τον καναπέ. Ωστόσο, προσέξτε να μην το κάνετε τόσο δύσκολο που θα φτάσει σε σημείο να απογοητευτεί. Αφήστε το να δοκιμάσει τα πατήματά του (χωρίς να πέσει) δίνοντάς του ένα κινούμενο παιχνίδι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί. Καλό είναι παραλείψετε τα παπούτσια όταν είστε μέσα στο σπίτι, ώστε να νιώσει το έδαφος και να βρει καλύτερο κράτημα.

Παρακολουθήστε την πρόοδό του

 

Τα πρώτα βήματα του μωρού σας πιθανότατα δεν θα σας εντυπωσιάσουν ιδιαίτερα, αλλά αυτή η κίνηση σχεδόν από τη μία πλευρά στην άλλη του δίνει ένα καλύτερο κέντρο βάρους. Θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση – και ένα πιο ομαλό βηματισμό- σε λίγους μήνες. Μέσα σε ένα χρόνο, θα τρέχει, θα κλωτσάει μια μπάλα και θα ανεβαίνει σκάλες! Εν τω μεταξύ, να είστε προετοιμασμένοι ότι το μικρό σας θα πέσει αρκετές φορές μέχρι να τελειοποιήσει την τεχνική του. Αν δεν πανικοβληθείτε, πιθανότατα δεν θα πανικοβληθεί ούτε εκείνο.

Συζητήστε τις ανησυχίες σας

 

Εάν το μωρό σας δεν στέκεται όρθιο και δεν περπατάει μέχρι τους πρώτους 12 μήνες ή δεν έχει κάνει τα πρώτα του ανεξάρτητα βήματα μέχρι τους 18 μήνες, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Επίσης, συμβουλευτείτε τον εάν το παιδί εξακολουθεί να περπατά με άκαμπτο βηματισμό μετά από μερικούς μήνες, χρησιμοποιεί περισσότερο τη μία πλευρά του σώματός του ή συνήθως περπατάει στα δάχτυλα των ποδιών του για περισσότερο από έξι μήνες.