Οι περισσότεροι νέοι γονείς ανυπομονούν να δουν το παιδί τους στις πρώτες του στιγμές, όπως είναι τα πρώτα του βήματα και αυτό είναι απολύτως λογικό αφού οτιδήποτε κάνει ένα μωράκι πρώτη φορά είναι απολύτως αξιολάτρευτο. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και μαθαίνει πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος μπροστά στα μάτια σας, ίσως αναρωτιέστε πότε θα αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Αφού το μικρό σας αρχίσει να έρπεται και να μπουσουλά, ενδεχομένως να αναρωτιέστε πότε θα ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα. Ένα πράγμα που θα ήταν καλό να θυμάστε είναι ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μοναδικό με τον δικό του τρόπο. Επειδή λοιπόν, κάθε παιδί αναπτύσσεται με τους δικούς του ρυθμούς, πιθανότατα να ξεκινήσει τις προσπάθειες για τα πρώτα του βήματα, μόλις νιώσει άνετα και έτοιμο.

Πότε ξεκινούν οι προσπάθειες;

Πολλά παιδιά αφού τραβήξουν το σώμα τους προς τα πάνω και σταθούν, ενδεχομένως να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ενώ ακόμα κρατιούνται από τα έπιπλα τριγύρω τους, γύρω στον ένατο ή δέκατο μήνα. Θα δείτε πιθανότατα τα πρώτα του βήματα, όταν θα προσπαθήσει να περπατήσει δίχως να κρατιέται από αντικείμενα ή από τα πόδια σας για να στηριχθεί. Παράλληλα, τα περισσότερα παιδιά δεν κάνουν τα πρώτα εντελώς ανεξάρτητα βήματα μέχρι και τα πρώτα τους γενέθλια, κατά μέσο όρο τον 14ο μήνα, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να τους πάρει έως και τον 18ο. Επιπλέον να έχετε κατά νου ότι το μικρό σας, που σας παρατηρεί διαρκώς, ενδεχομένως να μιμηθεί τα βήματα του μπαμπά ή της μαμάς ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του παιδιού. Ένα δραστήριο μωρό που του αρέσει να παίζει, πιθανότατα να ξεκινήσει νωρίτερα να σκαρφαλώνει, συγκριτικά με κάποιο που τείνει να είναι πιο χαλαρό.

Πώς να το ενθαρρύνετε

Ο καλύτερος τρόπος για να το ενθαρρύνετε είναι να το αφήσει να παίξει και να μετακινηθεί ελεύθερα στο χώρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό πριν το κάνετε να ελέγξετε για πιθανούς «κινδύνους», όπως είναι τα μικρά αντικείμενα που μπορεί πλέον να φτάσει και να πιάσει με τα χεράκια του. Η ελεύθερη μετακίνηση του παιδιού είναι κομβικής σημασίας,  καθώς μπορεί να προσπαθήσει όσες φορές θέλει και με διαφορετικούς τρόπους κάθε φορά μέχρι να βρει ακριβώς πώς λειτουργεί η βάδιση και τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να συντονιστεί κατάλληλα ώστε να μετακινηθεί επιτυχώς. Για να το βοηθήσετε ακόμα περισσότερο, μπορείτε να δοκιμάσετε να το «δελεάσετε», αφήνοντας το αγαπημένο του λούτρινο αρκουδάκι ή παιχνίδι απέναντί του και λίγο πιο μακρυά. Εκείνο όπως είναι λογικό θα προσπαθήσει να το προσεγγίσει και επομένως θα καταλάβει προσπάθεια για να μετακινηθεί.